- Opdateret 22/06/2022 kl. 08:20
Laveste niveau nogensinde: Forbrugernes humør banket endnu længere ned i kulkælderen
Forbrugertillidsindikatoren har for anden måned i træk sat bundrekord.
Glem finanskrisen, de første måneder under coronakrisen og andre kriser. Danskernes humør har nemlig ramt det laveste niveau nogensinde.
For anden måned i træk har forbrugertilliden ramt det laveste niveau nogensinde, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
»Det er rent ud sagt meget dyster læsning,« skriver Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.
Forbrugertilliden har været faldende igennem flere måneder, og i maj nåede den et historisk lavpunkt på minus 22,4. I juni faldt den så yderligere til minus 24,8, hvilket altså er det laveste niveau nogensinde registreret i den tid, hvor Danmarks Statistik har ført statistik på området. Statistikken strækker sig tilbage til efteråret 1974.
»Det er helt vildt! Lige som vi troede, at forbrugertilliden ikke kunne blive værre, sætter humøret for anden måned i træk bundrekord. Det er stærkt bekymrende,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.
Forbrugertillidsindikatoren er sammensat af fem forskellige elementer, og i Danmarks Statistik peger på man på, at faldet i juni er båret af en tilbagegang i forbrugernes vurdering af Danmarks og deres egen økonomiske situation i øjeblikket i forhold til for et år siden.
F.eks. er forbrugernes forventninger om Danmarks økonomiske situation faldet til et lavere niveau end under den første del af coronakrisen.
»Det er meget ekstremt, det der foregår med forbrugertilliden for tiden, og det vidner om, at navnlig de stigende priser er noget, der virkelig giver bekymringer blandt danskerne. De store udsving på de finansielle markeder, ekstremt stigende renter, og krigen har også udløst en generel følelse af utryghed og uorden i verden,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er chefanalytiker i Danske Bank i en kommentar.
Forbrugertilliden begyndte for alvor at have pil nedad i dette forår. Fra februar til marts dykkede forbrugertillidsindikatoren således fra minus 3,2 til minus 14,4. I april nåede den ned på minus 20,9. Blandt økonomerne er der delte meninger om, hvorvidt faldet peger i retning af en økonomisk krise.
Blandt dem, der mener, at vi er på vej mod en recession, finder man Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.
»Det er vores vurdering, at den aktuelle triste cocktail for forbrugerne i form af en kraftig udhuling af købekraften og formuerne, højere renter og formentligt snarligt også faldende boligpriser vil føre til et fald i privatforbruget over de kommende kvartaler,« skriver han i en kommentar til dagens tal.
»Det er en af de primære årsager til vores forventning om, at dansk økonomi er på vej i recession. På lidt længere sigt venter vi, at privatforbruget vil forblive afdæmpet, og risiciene ses for indeværende primært at pege nedad,« lyder det videre.