- Opdateret 05/08/2022 kl. 14:55
Markant overraskelse: Det amerikanske arbejdsmarked buldrer videre
Det var på forhånd ventet, at jobskabelsen i USA i juli ville lande på 250.000. Tallet endte på mere end det dobbelte.
Mens mørkere skyer så småt er ved at trække sig sammen over den amerikanske økonomi og snakken om en recession er taget til, buldrer arbejdsmarkedet i verdens største økonomi fortsat frem i overhalingsbanen.
På forhånd var det ventet, at jobskabelsen uden for landbruget i juli ville lande 250.000. Det ville have været det laveste tal siden 250.000. Men tallet landede i stedet på mere end det dobbelte med 528.000, viser den månedlige jobrapport fra Bureau of Labor Statistics.
»Det er en ufattelig stærk jobrapport. Kongetallet viser, at det amerikanske arbejdsmarked stadig er stand til at skabe mange nye job,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.
Dagens jobrapport kommer, efter at bnp-tal i slutningen af juli viste, at USA rent faktisk er blevet ramt af en såkaldt teknisk recession. Det vil sige, at USA har haft to kvartaler i træk med negativ vækst.
»Når man skal vurdere, om man befinder sig i en ”rigtig” økonomisk recession eller ej, skal man dog se på en lang række økonomiske variable, og det amerikanske arbejdsmarked er fortsat stærkt, og det er derfor for tidligt at sige, at amerikansk økonomi befinder sig i en ”rigtig” recession,« skriver Bjørn Tangaa Sillemann, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.
Med dagens jobrapport står det nu samtidig klart, at det amerikanske arbejdsmarked har lukket det hul, der blev skabt under coronakrisen. Hvor arbejdsløsheden under krisen nåede op over 14 pct., er den nu nået ned på 3,5 pct. Det er på niveau med tiden op til krisen, og det er samtidig det laveste niveau siden 1969.
»Tiden taget i betragtning er det dybt imponerende. Inflationen bider benhårdt på amerikanernes pengepung, og pengepolitikken strammes kraftigt med renteforhøjelser. Men fremgangen på arbejdsmarkedet er stadig stærk,« skriver Jeppe Juul Borre.
Bagsiden af medaljen er, at der med dagens stærke jobrapport er lagt op til flere rentestigninger fra den amerikanske centralbank Federal Reserve (Fed) for at bringe den tårnhøje inflation under kontrol. Og dermed stiger risikoen for, at Fed kommer til at stramme sin pengepolitik så meget, at den kvæler økonomien.
»Alt det tyder på, at renteforhøjelserne virker, men den fortsatte solide fremgang på arbejdsmarkedet vidner om, at der skal mere til, hvis den løsslupne inflation skal tøjles. Derfor skal renterne længere op. Vi forventer, at Fed frem mod nytår vil løfte renten med et helt procentpoint yderligere. Det vil med tiden bremse inflationen, men også amerikansk økonomi, og herhjemme slipper vi nok heller ikke udenom den markante opbremsning,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.