• Opdateret 10/01/2023 kl. 08:22
Økonomi

Godt nyt til danskerne: Pilen peger nedad for inflationen

Inflationen er nu faldet to måneder i træk, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Artiklens øverste billede
Prispresset er ved at aftage. Foto: Jens Dresling

Danskerne er vågnet til en god nyhed på den privatøkonomiske front. Presset på deres pengepunge er nemlig stille og roligt ved at aftage. Efter at inflationen toppede i oktober, er den nemlig faldet to måneder i træk, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

»Det er en vanvittig stor lettelse at se inflationen falde igen. Danskerne har stået overfor den højeste inflation i 40 år, og det har allerede gravet dybt i danskernes pengepunge. Den dalende inflation vækker utvivlsomt lidt glæde og lettelse hos mange danskere,« skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Inflationen har haft pil opad siden 2021, og den tog for alvor fart i 2022. Her nåede den i oktober op på 10,1 pct. målt på årsbasis. November-tallet lød på 8,9 pct., og inflationen i den sidste måned af 2022 lød på 8,7 pct.

»Det er en virkelig god nyhed, da inflationen aktuelt er en af de største udfordringer for økonomien,« skriver Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

Selv om den overordnede inflation nu er faldet to måneder i træk, afslører tallene fra Danmarks Statistik, at prispresset langt fra har sluppet sit tag om den danske økonomi. Den såkaldte kerneinflation, hvor man ser bort fra energi og fødevarer, steg nemlig fra 6 pct. i november til 6,6 pct. i december.

»Det er tegn på, at det underliggende inflationspres stadig er til stede. Vi kan da også se, at der stadig er prisstigninger på vej igennem systemet. F.eks forventer knap hver anden butik i detailhandlen at hæve deres priser inden for de næste tre måneder,« skriver Niklas Praefke, der er cheføkonom i Ledernes Hovedorganisation, i en kommentar.

Blandt økonomerne herhjemme er der en forventning om, at inflationen vil fortsætte ned i den kommende tid.

»Det kan dog blive en besværlig tur ned mod mere normale niveauer. Vi vurderer, at 2023 bliver et år med relativt høj inflation og store lønstigninger i et historisk perspektiv, men for inflationens vedkommende forventer vi, at vi snart igen bevæger os mod lavere inflation. Det skal vi håbe på, for både forbrugernes og økonomiens skyld,« skriver Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.