Energinet.dk står med brændende platform for elforsyning
Vindkraften giver store problemer for forsyningssikkerheden, mener Dansk Energi
Danmarks udbygning af vindkraften kan øge risikoen for strømsvigt de kommende år.
Hvis ikke vi investerer milliarder af kroner i at forbedre forsyningen af strøm, kan danskerne se frem til en ringere forsyningssikkerhed end i dag.
»Vi er kommet langt med den grønne omstilling. Men vi har en brændende platform, som vi skal forholde os til, fordi vi skal træffe nogle store beslutninger nu for at fastholde en høj forsyningssikkerhed fremover,« siger Peder Østermark Andreasen, adm. direktør i Energinet.dk., der har ansvaret for forsyningssikkerheden i Danmark.
Vi har en brændende platform, som vi skal forholde os til
I sommer kunne Danmark for første gang ikke selv dække det maksimale forbrug af strøm. Årsagen er, at vindkraft har udkonkurreret de kraftværker, der ellers skal lave strøm, når møllerne står stille. Strømmen skal i stedet hentes fra udlandet.
Og i efteråret 2013 var der for første gang i flere år store problemer, da 380.000 elkunder nær blev koblet af nettet for at undgå et blackout på Sjælland. Uden tiltag som nye kraftværker eller elkabler til udlandet falder forsyningssikkerheden, skriver Energistyrelsen i et notat.
»Alt andet lige vil et elsystem med en høj andel af vindenergi oftere bevæge sig ud på kanten, hvor der er risiko for ikke at kunne dække efterspørgslen,« siger Jacob Østergaard, professor ved Danmarks Tekniske Universitet og ekspert i energisystemer.
Lars Aagaard, direktør i brancheorganisationen Dansk Energi, kalder udviklingen for alvorlig. Det skyldes ikke mindst, at vores nabolande, som vi bliver stadig mere afhængige af, har svært ved at levere strøm, når det gælder.
»Det har været mere komplekst at indføre den grønne energi end forventet. Men problemet er reelt, og det er nu, vi skal vælge de løsninger, som skal sikre strøm i danskernes kontakter fremover,« siger Lars Aagaard.
Klima-, energi- og bygningsminister, Rasmus Helveg Petersen (R), lover fortsat en høj forsyningssikkerhed. Også selv om elsystemet bliver mere belastet.
»Jeg kan ikke garantere imod tekniske fejl, der mørklægger en by en dag. Men at vi fremover har en grundlæggende høj forsyningssikkerhed, tør jeg godt garantere for,« siger Rasmus Helveg Petersen.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.