Økonomi

Amerikanske storbanker var involveret i risikabel handel og manipulation med råvarer

En rapport fra senatet i USA retter en hård kritik af storbankerne Goldman Sachs, JPMorgan Chase og Morgan Stanley.

Artiklens øverste billede
JPMorgan Chase er én af de storbanker, der er blevet nævnt i en rapport, der rejser kritik af storbankernes involvering i råvarehandel.

De amerikanske storbanker Goldman Sachs, JPMorgan Chase og Morgan Stanley har øget været store spillere på råvarermarkedet, og bankerne har handlet på en så risikabel måde, at det har været en trussel imod den finansielle stabilitet i USA. Samtidig har nogle af bankerne enten forsøgt at manipulere med råvarepriserne eller reelt haft held med at sende priserne i den ønskede retning.

Sådan lyder et udpluk af konklusionerne i en næsten 400 sider lang rapport fra en komite i senatet i USA. Rapporten har været undervejs i to år, og den har kastet nyt lys over de amerikanske storbankers involvering i råvaremarkedet.

»Wall Streets massive involvering i råvaremarkedet udsætter vores økonomi, producenter og markedet for en risiko. Det er på tide, at vi genopretter opdelingen af banker og handel, og at vi forhindrer Wall Street i at bruge viden, der ikke er offentlig tilgængelig, til sin fordel på bekostning af industrien og forbrugerne,« udtaler den demokratiske senator Carl Levin, der er formand for komiteen, i en meddelelse.

Den viser, at bankerne ikke kun har handlet og ejet store mængder råvarer såsom olie, flybrændstof, naturgas, kobber, aluminium og uran. Bankerne har også ejerandele i alt lige fra kraftværker over miner til olie- og gasledninger.

I rapporten bliver det konkluderet, at de amerikanske storbanker ikke havde var ordentligt dækket af med kapital og eller forsikringer i tilfælde af, at de blev ramt af store tab. Bankerne manglede mellem 1 til 15 mia. dollar for at kunne modstå et sådant scenario.

På grund af bankernes handel og involvering i selskaber, der udvinder råvarer bliver bankerne i rapporten sammenlignet med olieselskabet BP. BP blev hårdt ramt, da boreplatformen Deep Water Horizon eksplodere i Den Mexicanske Golf og førte til verdens største olieudslip.

Hvis bankerne igennem deres involvering i råvarehandlen var blevet ramt en en lignende katastrofe, ville de ikke have haft den nødvendige kapital til at kunne modstå tabet. I det værst tænkelige tilfælde ville det kunne have tvunget staten og dermed borgerne til at skyde penge i bankerne for at undgå et kollaps, lyder det i rapporten.

Et særligt fokus område i undersøgelsen har været Goldman Sachs ejerskab af et aluminiumlager i nærheden af Detroit. Efter at Goldman Sachs købte lageret tilbage i 2010 er antallet af dage, som det tager for kunderne at få udleveret aluminium, steget fra ca. 40 dage til mere end 600 dage. Det har bla. medført en tredobling af leveringsomkostningerne.

Samtidig med at Goldman Sachs ejede lager faciliteter til opbevaring af aluminium var storbanken også involveret i store handler med metallet. Rapporten beskriver også, hvordan Goldman Sachs datterselskab i Columbia agerede sidste år under en strejke blandt minearbejdere. Inden datterselskabet betalte arbejderne for at få løst konflikten, henvendte Goldman Sach sig til militæret og politiet for at få dem til at sætte en stopper for strejken.

Rapporten konkluderer også, at bankerne igennem deres involvering i råvareindustrien haft adgang til oplysninger, som offentligheden ikke har haft. Det har givet bankerne en handelsfordel.

På baggrund af undersøgelsen er komiteen kommet med flere forslag, der skal bl.a. skal hindre en sammenblanding af bankdrift og handlen med råvarer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.