• Opdateret 20/11/2014 kl. 09:47
Økonomi

Smilet er stivnet på forbrugerne

Forbrugertilliden faldt i oktober, men den peger stadig i retning af et større privatforbrug.

Artiklens øverste billede

Det går dårligere. Sådan lyder det fra de danske forbrugere, der i november har sendt forbrugertilliden ud i et lille fald. Tilliden er faldet fra 8,3 i oktober til 6,3 i denne måned.

I Arbejdernes Landsbank peger man på, at den store korrektion på aktiemarkederne i oktober er en del af årsag til faldet.

»Vi undrede os i sidste måned over, at forbrugertilliden steg til trods for, at aktiemarkederne tog et stort dyk i oktober på mere end 10 pct. på 14 dage. Det hang dog givetvis sammen med, at forbrugertilliden ikke havde nået at fange dette fald i sidste måling. Derfor slår det først ud i forbrugertilliden her i november,« lyder det i en kommentar fra Lone Kjærgaard, der er cehføkonom i Arbejdernes Landsbank.

På trods af, at forbrugertilliden er faldet, er det langt fra kritisk, lyder det fra flere sider.

»Et niveau på 6,3 er stadig imponerende højt set i en historisk kontekst - også når vi tænker på de fortsat sløje aktivitetstal for dansk økonomi og på de seneste måneders dårlige økonomiske nyhedsstrøm, der har skabt fornyet tvivl om, hvorvidt et opsving for alvor er på trapperne i dansk økonomi,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

»Selv om tilliden falder, er et niveau på 6,3 ikke katastrofalt. Vi har været meget højere oppe i år, men niveauet er stadig højere end for et år siden og højere end ved indgangen til 2014,« siger Lone Kjærgaard.

I Sydbank mener man, at tallene fortsat peger i retning af et stærkere privatforbrug.

»Trods faldet indikerer forbrugertilliden stadig, at vi vil se fremgang i privatforbruget. Det samme gør reallønsfremgangen og bedringen på arbejdsmarkedet og boligmarkedet. Dertil kommer, at faldet i olieprisen også er positivt for forbrugerne,« skriver Camilla Skovsbo Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, i en kommentar.

Selv om der skulle komme mere gang i privatforbruget, så er det ikke ensbetydende med, at hele den danske økonomi kommer op i et højere gear.

»Et reelt og længerevarende opsving i dansk økonomi får vi dog først for alvor, når opsvinget rammer europæisk økonomi. Det er den naturlige konsekvens af at være en lille åben økonomi, hvor eksporten udgør omkring halvdelen af den økonomiske aktivitet,« vurderer Christian Hilligsøe Heinig.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.