Økonomi

Ultimatum til Grækenland

Eurolandene giver Grækenland en frist indtil fredag til at bede om en forlængelse af landets hjælpepakke.

Artiklens øverste billede
Jeroen Dijsselbloem, Hollands finansminister, i samtale med Tysklands finansminister, Wolfgang Schaeuble, i forbindelse med aftenens EU-møde, hvor de 18 øvrige eurolande stillede noget, der lignede et ultimatum til den nye græske regering.

BRUXELLES - De øvrige 18 eurolande stillede mandag noget, der lignede et ultimatum til den nye græske regering.

På et pressemøde i Bruxelles fastslog formanden for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, at der blandt de øvrige medlemmer er enighed om, at den bedste vej frem er, at Grækenland søger om en forlængelse af det nuværende hjælpeprogram.

Han gav samtidig Grækenland en deadline indtil fredag.

Hårdt mod hårdt

Derefter kan de enkelte lande ikke længere nå at bede om opbakning fra deres nationale parlamenter til en forlængelse af hjælpepakken, der udløber med udgangen af februar:

»Tiden taget i betragtning, kan vi bruge denne uge, men det er det,« sagde Jeroen Dijsselbloem.

Med den klare udmelding bliver opgøret med Grækenland nu hårdt mod hårdt.

Den græske regering har flere gange gjort det meget klart, at den ikke vil forlænge hjælpepakken og betragter den og dens krav om reformer og nedskæringer som ugyldige.

Dette ståsted blev mandag aften gentaget i en erklæring fra Athen, efter at uenigheden havde afsluttet eurogruppemødet før end ventet.

»Visse menneskers insisteren på, at den græske regering gennemfører hjælpepakken, er urimelig og uacceptabel.«

»De, som bliver ved med at vende tilbage til den sag, spilder deres tid. Hvis det er betingelserne, bliver der ingen aftale i dag.«

Kan miste livline

Hvis aftalen ikke forlænges, kan græske banker snart stå uden en livline til Den Europæiske Centralbank og den græske regering stå uden mulighed for at låne penge til at finansiere sig selv eller betale sin gæld.

Dijsselbloem ville ikke spekulere i, hvad der sker, hvis Grækenland ikke beder om en forlængelse.

»Jeg foretrækker klart, at vi forlænger programmet, og når jeg hører min græske kollega tale om ønsket om en overgangsordning (til at forhandle, red.), lyder det for mig nogenlunde som det samme. Jeg er ligeglad med, hvad du kalder det.«

Han fortsatte om de øvrige eurolandes krav:

»Men i lyset af de forsatte diskussioner, har vi brug for mere tid. En forlængelse vil tillade grækerne at bruge den normale fleksibilitet i programmet. Men der vil også være forpligtigelser og garantier. På den baggrund er vi klar til at arbejde konstruktivt med den græske regering. Nu er det op til de græske myndigheder.«

En pil gennem strategien

Meldingen synes at skyde en pil igennem grækernes strategi for at opnå en mindre hård økonomisk sparekurs og øger risikoen for en græsk euro-exit.

Selv hvis den nye premierminister, Alexis Tsipras, ønsker at indgå et kompromis, er det usikkert, om han kan.

En tredjedel af parlamentsmedlemmerne i hans regeringsparti på den yderste venstrefløj er hardcore modstandere af hjælpepakken og kan blokere for et sådant skridt. Det samme kan den mindre koalitionspartner Uafhængige Grækere tænkes at gøre.

Josef Janning, senioranalytiker ved European Council on Foreign Relation siger, at den nye regering er på en stejl læringskurve.

»De begynder at lære at forstå, at verden ikke står stille, mens de forhandler. Heller ikke i Grækenland. Mens de diskuterer, tager grækerne beslutninger ved kasseapparaterne og hæver deres penge i banken,« siger han.

Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.