Overvismand om valutastorm: Måske misforstod de min rolle
Det kom til en vis grad bag på overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, at udtalelser, han gav i et interview med nyhedsbureauet Reuters fredag, var med til at svække den danske krone markant.
Men vurderingen af, at Nationalbanken vil forsvare den danske fastkurspolitik til sidste blodsdråbe, står han ved, understreger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen mandag over for Ritzau Finans.
Den danske krone blev fredag svækket til det svageste niveau over for euro siden april sidste år. Flere markedsdeltagere kæder det sammen med interviewet, hvor Whitta-Jacobsen, der er professor ved Københavns Universitet, blev citeret for synspunktet, at Danmark i yderste konsekvens kunne skride til indgreb i de frie kapitalbevægelser.
Interviewet gik verden rundt, og Hans Jørgen Whitta-Jacobsen mener, at hans rolle som formand for De Økonomiske Råd, en helt uafhængig rådgivningsinstans, der hverken er underlagt regeringen eller har nogen særlig forbindelse til Nationalbanken, måske blev misforstået.
- Det er klart, at hvis man sidder i Japan, så kender man ikke De Økonomiske Råd, siger han.
Men udtalelserne om, at den danske fastkurspolitik er mere "hellig" end de frie kapitalbevægelser, står overvismanden ved. Han forklarer dog, at det mere skal ses som et billede på, hvor vigtig den faste kronekurs er for Danmark.
- Jeg står ved mine vurderinger, siger overvismanden.
Han blev af Reuters blandt andet citeret for følgende:
- Hvis det kræver begrænsninger af kapitalens fri bevægelighed i en periode at forsvare den faste kurs, vurderer jeg, at Nationalbanken vil være villig til at gå så langt.
- Men det er vigtigt at understrege, som det også fremgik af interviewet med Reuters, at jeg anser det for fuldstændig usandsynligt, at det skulle blive nødvendigt, siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Presset på kronen har været kraftigt stigende siden 15. januar, hvor den schweiziske nationalbank lod schweizerfranc handle frit over for euro.
I jagten på "sikker havn" vendte mange investorer derefter blikket mod Danmark. Siden har Nationalbanken interveneret kraftigt, sænket renten til rekordlave minus 0,75 pct., stoppet for udstedelsen af statsobligationer samt undladt at sælge skatkammerbeviser.
Ritzau Finans