Vismænd advarer: Boligpriser kan gå amok
Advarslen fra de økonomiske vismænd får økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til at åbne for ny aftale om boligskatter – hvis de andre partier er med.
Rentestigninger har ikke stoppet boligprisernes raketfart, og det bekymrer de økonomiske vismænd.
»Vi er kommet nærmere på det punkt, hvor boligpriserne kan gå amok,« siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Forudsigelsen fra vismanden falder sammen med Finans’ Boligbarometer, der netop har vist, at huspriserne ser ud til at accelerere de kommende måneder i specielt København og omegn på trods af den rekordstore rentestigning i april og maj.
Vismændenes beregninger viser, at boligpriserne allerede ligger 10 pct. over, hvad de burde, hvis renten var nogenlunde normal, altså 3,5 pct. De er derfor bekymrede for, hvad der vil ske, når renten en dag stiger, hvis boligpriserne fortsætter deres himmelflugt i specielt de største byer.
Konkret opfordrer vismændene til en model, der fra 2016 eller 2017 løfter ejendomsværdiskatten til 1 pct. af den aktuelle ejendomsværdi, hvilket svarer til de regler, der var gældende frem til 2001. Det vil umiddelbart forøge boligejernes skattebetaling med omtrent 50 pct. i gennemsnit.
»Nu er vi et sted, hvor renten er lav og vil være lav i en lang periode. Samtidig forudser vi et pænt opsving. Det er i den fase, at vi gerne ser, at ordningen er på plads,« siger Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.
Vismændene kom tirsdag på banen med deres nyeste halvårsrapport, der tager temperaturen på landets økonomi, og her får også bolighandlen en tur gennem maskinen. Her kom vismændene endnu engang med meldingen om, at det er tid til, at man fra politisk hold vinker farvel til skattestoppet på boliger.
Politisk har man dog i både hos landets største partier, Socialdemokraterne og Venstre, ikke været meget for at røre ved boligskatterne. Den radikale økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard, er dog lidt mindre stejl i udmeldingen.
»Jeg står ved den aftale, jeg har lavet. Men hvis de andre partier synes, at vi skal lave den om, er vi med på den. Så jeg er ikke uenig med vismændene i deres anbefaling. Men jeg står ved den aftale, som vi har lavet. Når vi så kommer til 2020, er der bestemt ikke nogen grund til at give rabatter til de rigeste boligejere,« siger Morten Østergaard.
Denne artikel er en oplåst abonnementsartikel. Ønsker du fuld adgang til alle øvrige artikler i Finans’ abonnementsunivers, kan du helt uforpligtende få 40 dages gratis adgang ved at klikke her.