Finanslov indeholder julegave til søfarten
Den danske rederibranche har i flere år ønsket sig at få mobile borerigge omfattet af erhvervets lukrative skatteforhold. Nu kan gaven omsider pakkes ud, selv om den ikke er helt så stor som ønsket.

Nu kommer Danmark på niveau med Singapore. Med indførelsen af tonnageskat for borerigge kan Danmark nu konkurrere med verdens bedste rammevilkår, som man finder i den lille sydøstasiatiske bystat, der i de senere år har ageret magnet for nye borerigge.
For nylig var branchen ude at advare om, at det snart kunne være slut med borerigge under dansk flag, men nu er håbet om en fremtid med borerigge under dansk flag bragt tilbage, fordi regeringen er blevet enig med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative om at føje boreriggene til tonnageskatordningen.
»Vi ved, at siden 2007 er der ikke bestilt nye mobile borerigge til dansk flag. Tværtimod er trafikken gået den anden vej ud af landet. Dagens politiske beslutning gør, at vi kan vende den udvikling. Det vil kaste arbejdspladser af sig, og der er nu udsigt til, at vi får endnu flere rigge under dansk flag,« lyder den første kommentar fra Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danmarks Rederiforening.
Hun har især ros til overs til De Konservative, der havde det som et hovedkrav på erhvervsområdet, men rosen omfatter alle forligspartierne, fordi det i Rederiforeningens verden er lig med vækst og arbejdspladsen til dansk søfart, at man har valgt denne vej.
Hos Maersk Drilling, der har samtlige rigge under dansk flag, er man også tilfreds:
»Vi er meget glade for, at den vedtagne finanslov åbner for adgang til dansk tonnageskat for borerigge. Det giver mulighed for, at vi kan fastholde og udbygge vores engagement med rigge på dansk flag. Det er vigtigt, at udmøntningen sikrer den ønskede styrkelse af det Blå Danmarks rammevilkår, som vil medvirke til at bevare og udbygge tekniske og administrative arbejdspladser i Danmark. Samtidig betyder det, at udviklingen af Maersk Drillings aktiviteter i højere grad vil kunne ske med udgangspunkt i Danmark,« udtaler adm. direktør Claus V. Hemmingsen i en kommentar.
Men ligesom man ikke altid får opfyldt alle sine ønsker til jul, har Rederiforeningen heller ikke fået alle de gaver, man håbede på. Finanslovsaftalen indeholder ikke den fulde offshore-pakke, der for alvor kunne have skabt arbejdspladser i offshore-sektoren ved at udvide nettolønsordningen til offshore-skibe, oplyser foreningen..
»De nye muligheder, som Det Blå Danmark får på mobile borerigge, gælder desværre ikke også for søfolk på offshore-specialskibe, hvor vi er særdeles udfordrede. Den udfordring består, men vi vil knokle på for en løsning med regeringen, da intentionerne på området har været klare. Alternativet er, at vi tager luften ud af en dansk styrkeposition til skade for både jobs og vækst,« mener Anne H. Steffensen.