Økonomi

Lars Rohde blander sig i 2025-forhandlingerne

Nationalbankdirektør Lars Rohde blander sig nu i de i gangværende 2025-forhandlinger med konkrete opfordringer til politikerne på Christiansborg om ikke at please boligejerne og om at sige ja til forslagene om at udvide arbejdsudbuddet.

Artiklens øverste billede
Nationalbankdirektør Lars Rohde præsenterede sin nye kvartalsoversigt med en løftet pegefinger til de igangværende forhandlinger på Christiansborg. Foto: Lars Krabbe

Nationalbankdirektør Lars Rohde opfordrer politikerne til at bakke op omkring nogle af kerneområderne i regeringens 2025-plan og ikke at please vælgerne på boligmarkedet.

»Det er vigtigt, at der er fokus på at skabe forudsætninger for en stabil udvikling i dansk økonomi de kommende år. Der bør findes veje til et øget udbud af arbejdskraft, finanspolitikken skal være afstemt med konjunkturerne, og der bør skabes en model for boligbeskatningen, som bidrager til at dæmpe prisudsving«, siger Lars Rohde.

Nationalbanken vurderer i sin nye kvartalsrapport, at ledigheden nu er kommet så langt ned, at der næppe kan hentes et væsentligt ekstra bidrag til højere beskæftigelse herfra. Arbejdskraften skal altså findes andre steder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen foreslår i sin 2025-plan bl.a. at øge pensionsalderen med 6 mdr., at sænke skatten på arbejde for de laveste indkomster for at få flere ud af overførselsindkomsterne og at sanere SU-ordningen, så flere unge kommer hurtigere gennem studierne. I alt vil planens tiltag ifølge regeringen øge arbejdsudbuddet med omtrent 33.000 frem mod 2025.

Løkke har dog allerede mødt stærk modstand fra både DF og S på spørgsmålet om at øge pensionsalderen.

Til gengæld er Lars Rohde ikke vild med regeringens forslag om at udskyde målsætningen om at skabe balance i de offentlige finanser fra 2020 til 2025. Det åbner døren for en kovending i finanspolitikken, og muliggør, at regeringen kan budgettere med et underskud på omtrent 5 mia. kr. i 2020.

I stedet ser han et behov for gradvist at stramme op. Ellers er »risikoen en overophedning og ubalance i økonomien, som det kan blive nødvendigt at skride ind overfor,« siger Lars Rohde.

Han sender også en kraftig påmindelse til politikerne om ikke at frede boligejerne i de igangværende forhandlinger om fremtidens boligskatter. Det kan give boligbobler lidt længere nede ad vejen.

»Det er vigtigt at finde en model for boligbeskatningen, som mindsker risikoen for en gentagelse af de kraftige udsving i økonomien i 2000’erne. Det vil ske, hvis der igen skabes sammenhæng mellem prisen og skatten på boligen,« siger Lars Rohde.

Regeringen har i sin plan budgetteret med at ophæve fastfrysningen af ejendomsværdiskatten, men har indlagt en reserve, der kan betale for en fortsættelse af tiltaget helt til 2025. K har sat sænkede boligskatter som en betingelse for deres opbakning, mens S også ønsker fortsætte skattestoppet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.