Eksperter: Nye ejendomsvurderinger bliver også et skud i tågen
Trods en pris på omtrent 850 mio. kr. og en helt ny fremgangsmåde vil Skats nye system til ejendomsvurderinger nok ikke blive meget bedre end det gamle, vurderer flere eksperter.
Regeringens nye system til ejendomsvurderinger bliver nok ikke meget mere præcist end det gamle.
Selvom skiftende skatteministre siden 2011 har lovet et mere retvisende system, så tvivler to af landets førende boligeksperter på, at det kan leve op til løfterne.
»Jeg har aldrig troet på, at man kan få et system, der er meget bedre end det, man havde før. Man har skabt et falsk billede af, at man kunne gøre det meget bedre med et nyt system, der bruger matematik og nye data. Det er et fatamorgana,« siger Curt Liliegreen, sekretariatschef, Boligøkonomisk Videncenter.
Systemet har indtil nu kostet omtrent 850 mio. kr. og ventes efter flere forsinkelser at blive offentliggjort inden længe.
Det nye system skal skabe tryghed blandt landets omkring 1,7 mio. boligejere, der årligt betaler omtrent 40 mia. kr. i boligskatter. Regeringen har sat 24 mia. kr. af i sin 2025-plan til bl.a. at betale uretfærdigt opkrævede ejendomsskatter tilbage.
Rigsrevisionen fandt i 2013 så mange fejl og så stor unøjagtighed i vurderingerne, at man anbefalede at sætte det gamle system fra bestillingen.
Et udvalg under tidligere chef i Nykredit Peter Engberg fastslog i efteråret 2014, at vurderingerne fra 2011 i gennemsnit var 9,3 pct. for lave for parcelhuse.
Forskellen mellem de offentlige vurderinger og handelspriserne ligger i følge Danmarks Statistik nu på 22,5 pct. på landsplan.
I København by er vurderingerne hele 52,7 pct. under handelsværdierne, mens de i Vest- og Sydsjælland stadig er 8 pct. for høje.
Engberg-udvalgets prototype, der efter sigende er inspirationen til det nye system, ramte kun indenfor +/- 20 pct. af handelsprisen 67,5 pct. af gangene.
Andelen af groft undervurderede ejendomme - mere end 20 pct. under de faktiske handelspriser – var 12,3 pct., mens systemet groft overvurderede hele 20,2 pct. af ejendommene.
Det var dog en lille forbedring fra det gamle vurderingssystem, som kun ramte indenfor intervallet 62,9 pct. af gangene.
Selvom det nye system kan eliminere nogle af de systematiske afvigelser i f.eks. hovedstaden, så bliver det langt fra så nøjagtigt, som mange boligejere nok regner med, mener Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea.
»Man bør forklare boligejerne, at det med at få et fuldkomment retfærdigt system, det kan ikke lade sig gøre. Det får man aldrig, selvom man fik mæglere ud i hvert hjem,« siger Lise Nytoft Bergmann.
»Vi skal nok vænne os til, at vi ikke får et system, der viser præcis, hvad ejendommen er værd. Men det skal gøre, at vi kan forstå, hvorfor vi skal betale en given skat,« fortsætter hun.