Centralbank: Globalisering skal holde økonomien kørende
Centralbankernes centralbank advarer verdens regeringsledere mod at fokusere på nationale løsninger - frem for at holde fart i fordelene ved globalisering.
Globaliseringen må sikre vækst og medvind i økonomien - frem for at landene lukker sig inde.
Det mener den globale centralbank BIS, der omfatter centralbankerne i 60 lande. Den har søndag aften udsendt en del af en ny årlig rapport om vurdering af den globale økonomi.
Det afsnit af rapporten, som nu er lagt frem af Bank for International Settlements (BIS), peger på, at alle forudsigelser om, at globaliseringen er toppet, slet ikke holder.
Globaliseringen med bl.a. udflytning af produktion samt arbejdspladser til lavlønslande i andre dele af verden var eksempelvis en central del af valgkampen i USA, da Trump blev præsident.
Chefen for BIS, Jaime Caruana, peger søndag aften også direkte på, at der i den offentlige debat stilles spørgsmålstegn ved fordelene i globaliseringen. Han mener nemlig, at globaliseringen har øget den økonomiske velfærd.
»I stedet for at trække sig fra båndene i global handel og finansiering, bør vi styrke dem. I stedet for at løsne dem, bør vi gøre dem mere modstandsdygtige. Vi skal arbejde sammen for at skabe de rette politikker - både inden for landene og internationalt. Først da kan vi sikre os, at globaliseringen vil fortsætte med at løfte økonomisk vækst og levestandard over hele verden i de kommende generationer,« udtaler Jaime Caruana, BIS, i en meddelelse.
Den globale centralbank med hovedsæde i Basel, Schweiz, anbefaler i rapporten direkte, at fordele ved globaliseringen indgår som et centralt element i den økonomiske politik.
»Kritikere beskylder ofte globalisering for den stigende ulighed i nogle industrialiserede lande. Empiriske undersøgelser viser, at andre faktorer, især teknologi, har spillet en større rolle. Det er rigtigt, at omkostninger ved tilpasning ofte vejer tungt i bestemte sektorer eller regioner. Men sunde, indenlandske politikker kan hjælpe dem, der er negativt påvirket til at overvinde dette,« skriver Jaime Caruana.