Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Danmark: Inflationen ned i gear

Inflationen er aftaget, og forbrugerpriserne ventes at stige med 1,1 pct. i år

De danske forbrugerpriser steg i juni med 0,6 pct. på årsbasis. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News var der ventet en årsstigningstakt på 0,7 pct.

- Den meget lave inflation har været godt nyt for de danske forbrugere, der fortsat nyder godt af, at priserne stiger langsommere end lønningerne. Det har medvirket til en pæn fremgang i de reale indkomster. Denne tendens ventes at fortsætte, omend i et noget mere beskedent omfang, skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

Inflation er når priserne pustes op
  • Inflation er en proces med vedvarende stigninger i priserne og resulterer i en faldende købekraft hos forbrugerne.
  • Som oftest benyttes betegnelsen inflation om stigninger i det generelle prisniveau målt ved et indeks for eksempel over forbrugerpriser.
  • Højeste inflation nogensinde målt i Danmark var 24,4 procent i 1940.
  • Deflation er det modsatte af inflation og dækker over år, hvor priserne generelt er faldet.
  • Når inflationen løber løbsk, kaldes det hyperinflation, og så kan priserne stige flere hundrede procent.
  • Zimbabwe havde i 2008 en inflation på 2,2 millioner procent. En inflation så kraftig, at priserne reelt steg, fra forbrugerne forlod deres hus, til de nåede butikken.
Kilde: Gyldendals Store Danske, Danmarks Statistik.
I Danske Bank venter man, at inflationen vil tage til, og at forbrugerpriserne i år stiger med 1,1 pct. mod 0,3 pct. sidste år.

Tallene viser, at inflationen er aftaget, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne måneden forinden var 0,8 pct.

- Det er det største årlige fald siden oktober 2016. Den faldende årsstigning på varer er særligt afgørende for den lavere forbrugerprisstigning. Det er især priserne på benzin, der trækker årsstigningen på varer ned i forhold til sidste måned, skriver Danmarks Statistik i sin opgørelse.

Jacob Isaksen, der er seniorøkonom i Nykredit, påpeger, at der er udsigt til, at inflationen stiger i takt med, at opsvinget i dansk økonomi bider sig fast.

- Dansk økonomi er inde i et opsving. Her ser vi normalt, at priserne stiger lidt kraftigere. Årsagen til dette er blandt andet, at virksomhederne har mere svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft. Det er med til at presse lønningerne og priserne i vejret, skriver han i en kommentar.

På månedsbasis var forbrugerprisindekset status quo på minus 0,1 pct., viser statistikken.

BRANCHENYT
Læs også