Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Trudeau tryner Trumps "America First"-politik

Øget isolationisme vil igangsætte et »kapløb mod bunden«, siger premierministeren i tale til amerikanske guvernører.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, opfordrede i weekenden de amerikanske guvernører til at blande sig i regeringens genforhandling af frihandelsaftalen mellem USA, Canada og Mexico. Foto: Sean Kilpatrick/AP

Justin Trudeau, premierministeren af Canada, opfordrede de amerikanske guvernører til gå imod deres præsidents politik, da han indtog talerstolen på deres årlige sommermøde, som slutter søndag. De skulle tale for »tyndere grænser« mellem Canada og USA, lød beskeden.

Det skriver Independent.

»Det rigtige at gøre er nogle gange at nægte at tage de politisk fristende genveje,« sagde premierministeren og uddybede, at flere handelsbarrier og bedre adgang til markedet for indenlandske investorer og virksomheder ikke altid sikrer det bedste resultat:

»Det hjælper ikke arbejderfamilierne hverken på lang sigt eller kort sigt,« sagde han.

Det bliver tolket som en slet skjult reference til den nordamerikanske frihandelsaftale, Nafta, der er blevet indgået mellem USA, Canada og Mexico, men som Trump tidligere har truet med at smide ud, hvis ikke den kan blive mere »retfærdig« for USA, skriver Independent.

Aftalen blev indgået i 1994, men siden Donald Trump indtog Det Hvide Hus har han kaldt den for en »frygtelig aftale« og »den værste handelsaftale måske nogensinde«, skriver Independent. I maj infomerede hans regering så kongressen om, at man ville tage aftalen til genforhandling - blandt andet, fordi Canada med eksport af billige varer til USA udkonkurrerede amerikanske producenter.

Men Donald Trumps "Amerika Først"-politik kan ende i, hvad Trudeau i sin tale kaldte for et »kapløb mod bunden«, hvilket vil skade arbejderne i alle partnerlandene, pointerede han:

»Canada har ikke lyst til at gå den vej. Om noget vil vi have tyndere grænser for handel, ikke tykkere,« sagde han.

Talen kom med en opfordring til guvernørerne om at forsøge at påvirke regeringens forhandlinger, for en ny aftale kan også få negative konsekvenser for USA, lød det i en advarsel:

»Hvis jeg skal koge det her ned til én pointe: Canada er USA's største, bedste kunde - med længder,« sagde han.

BRANCHENYT
Læs også