Økonomi
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Ny rekord på arbejdsmarkedet: Nu er mere end 3 mio. klar til job

Siden 2013 er arbejdsmarkedet vokset eksplosivt, i takt med at reformer af bl.a. pensionsalderen sætter ind og udlændinge strømmer til. Udviklingen udfordrer ifølge flere økonomer behovet for flere reformer på arbejdsmarkedet.

Der er kommet godt gang i jobformidlingen de seneste år i takt med at folk strømmer ind på arbejdsmarkedet. Foto: Janus Engel

Arbejdsmarkedet har nu mere end indhentet det tabte siden finanskrisen og har udsigt til at vokse kraftigt de kommende år.

Fremgangen er til gavn for virksomheder, som har flere at vælge imellem, og for økonomien, som kan vokse mere, før lønningerne løber løbsk. Udviklingen udfordrer ifølge Jyske Bank og Nordea nu behovet for at lave flere reformer.

»Udviklingen vil fortsætte over de kommende år, selvom vi ikke gør yderligere,« siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

»Fremgangen sætter derfor den politiske dagsorden om at udvide arbejdsudbuddet i perspektiv. Det økonomiske argument for at lave den slags reformer er der bare ikke,« fortsætter han.

Efter finanskrisen faldt arbejdsstyrken ifølge Jyske Bank med 114.000 personer. Nu er den er steget med 126.000 personer siden foråret 2013.

Mere end 3 mio. stod ifølge banken derfor til rådighed ved udgangen af 2. kvartal - en spids mere end rekorden på knap 3 mio. fra 2008.

Reformer af bl.a. efterløn, folkepension, dagpenge, kontanthjælp og SU vil ifølge de økonomiske vismænd dertil lægge 150.000 personer til arbejdsstyrken fra 2016 til 2025.

Arbejdsstyrken

Arbejdsstyrken dækker over beskæftigede, arbejdsmarkedsparate ledige, ledige i aktivering og personer på orlov fra beskæftigelse, dvs. den samlede arbejdskraft, der er til rådighed for arbejdsmarkedet.

Kilde: Økonomisk Redegørelse

Alene velfærdsreformen fra 2006 og tilbagetrækningsreformen fra 2011 vil ifølge regeringen bidrage med 50.000 personer i 2017 og i 2018.

Dertil er der siden foråret 2013 kommet omtrent 67.000 flere udlændinge ind på det danske arbejdsmarked, og tilstrømningen ser ifølge Jyske Bank ikke ud til at stoppe op. I juli slog man rekord med 242.000 udenlandske lønmodtagere i Danmark.

Lægger man tallene sammen, ser regeringens nye skatteudspil meget dyrt ud, mener Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea. Udspillet vil øge arbejdsudbuddet med 7.600 personer via skattelettelser for 23 mia. kr. 

»Man kan godt stille sig lidt tvivlende over for, om der er behov for så dyr en reform. Det fleksible arbejdsmarked kan give meget af sig selv,« siger Helge Pedersen.

Trods udsigten til fremgang vil regeringen ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fortsætte sin reformagenda.

»Jeg mener, at der er behov for reformer, så vi herhjemme bliver ved med at kunne imødekomme behovet for arbejdskraft. Vi skal ikke slå bremserne i, for det vil bl.a. gå ud over personer med svag tilknytning til arbejdsmarkedet, og vi skal heller ikke sætte den fremtidige velstand over styr ved at holde offentlig udgiftsfest nu,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

BRANCHENYT
Læs også