Podcast

Podcast: Finanslovens endelige regning, bankerne vil være grønne og ATP er under pres

Bankerne skal opfinde en regnemaskine, der kan måle klimaeffekten af deres investeringer. Men prøver de blot at lave det grønne regneark for at flytte tankerne væk fra alle de dårligdomme, der har ramt branchen?

Hent alle afsnit af Bundlinjen i iTunes eller lyt til alle afsnit direkte her.

(00:50) Der blev smilet stort i Finansministeriet, da en endelig finanslov blev præsenteret mandag aften, men i erhvervslivet stivnede smilene. Trods heftige skyts fra erhvervsorganisationerne og selv med opbakning fra dele af fagbevægelsen lykkedes det ikke at få bremset en forhøjelse af arveafgiften. Men hvorfor blev der ikke lyttet til erhvervslivet?  

(10:35) Bankerne vil også med på klimavognen, og med et ekspertforum under Finans Danmark er der nu udarbejdet 20 anbefalinger, som skal få den danske finanssektor til at gå forrest i den grønne omstilling. Nu vil bankerne altså til at måle klimapåvirkningen på de penge, som de låner ud. Men hvordan gør man det? Og kan de grønne anbefalinger reelt flytte noget – eller er det blot et forsøg på at flytte debatten om bankerne væk fra de mange skandaler, der er raslet ned over sektoren de seneste år?

(20:04) Der skal ske markante ændringer af ATP med snart 1.000 milliarder af danskernes pensionskroner i tanken. Forretningsmodellen er så presset af lave renter, at den må ændres - eller også må danskerne simpelthen sættes fri af ATP’s lænker og selv kunne investere deres pensionskroner et andet sted. Sådan lyder det fra CBS-professor Jesper Rangvid i kor med kollegaen, forsker Henrik Ramlau-Hansen. Panelet er enig i diagnosen, men hvad er medicinen?

I studiet: Virksomhedsredaktør Søren Linding, kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen og nyhedsredaktør Maria Kehlet.

Læs også
Top job