Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Minister efter tabt EMA-kamp: »Jeg er selvfølgelig skuffet«

Udenrigsminister Anders Samuelsen er skuffet over have tabt kampen om at blive vært EU's lægemiddelagentur, men han siger, at Danmark gjorde sit bedste.

Brexit - britisk farvel til EU
Copenhagen Towers i Ørestad skulle have huset EMA, hvis Danmark havde vundet kampen om at få agenturet til Danmark. Foto: Kathrine Marie Kragh Foto: Katrine Marie Kragh

Skuffet. Sådan lyder reaktionen fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at Amsterdam løb med sejren om at huse det europæiske lægemiddelagentur. Danmark røg ud efter anden runde ud af tre, da slaget om blive værtsland for EMA stod på mandag.

»Jeg er selvfølgelig skuffet over, at det ikke lykkedes at få EMA til København. Vi havde et stærkt bud og gjorde vores bedste for at fremme det, hvilket jo også fremgår tydeligt ved, at vi kom i anden runde. Det har været et spændende og meget tæt forløb, som så desværre ikke endte med at agenturet blev placeret i København. Men jeg vil gerne sige tillykke til Amsterdam,« siger Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.

EMA kort fortalt
  • EMA står for »European Medicines Agency« - på dansk kaldet Det Europæiske Lægemiddelagentur.
  • Agenturets opgave er at koordinere EU-medlemslandenes arbejde med at godkende og overvåge lægemidler.
  • Ifm. den løbende forbedring af reguleringen af lægemidler i EU leverer EMA videnskabelig rådgivning til lægemiddelindustrien.
  • EMA har ca. 900 ansatte, og har indtil nu haft adresse i London.
  • Som en konsekvens af Storbritanniens brexit skal EMA flyttes til et andet EU-land.
  • Flytningen skal ske senest den 1. april 2019.
  • 19 byer havde budt ind på at blive det nye vært for agenturet.

Også på Twitter udtrykker han sin stolthed over den førte danske kampagne, som i sidste ende ikke viste sig tilstrækkelig til at gøre Danmark til vinderen.

Sundhedsminister, Ellen Trane Nørby (V), var til stede sammen med Anders Samuelsen under afstemningen i Bruxelles. Hun roser ligeledes Danmarks indsats.

»Vi har promoveret kandidaturet og Danmark på tværs af Europa, og der er ingen tvivl om, at den faglige danske kampagne har givet genlyd i Europa. Men vi har jo også hele tiden godt vist, at der også ville være andre overvejelser, der i sidste ende ville spille ind,« siger hun.

Lægemiddelindustriforeningen ægrer sig også over, at Danmark tabte kampen om EMA, men foreningen påpeger, at Amsterdam har mange fordele.

»Amsterdam har siden start udmærket sig på mange parametre, og i alle analyser ligger de som en af de klare favoritter. Derudover har medarbejderne i EMA peget på Amsterdam som et af de steder, hvor de gerne vil flytte med til. Det har en enorm betydning for, at EMA kan opretholde samme niveau, så vi kan sikre et godt og effektivt lægemiddelsystem,« siger Ida Sofie Jensen, koncerndirektør i Lægemiddelindustriforeningen, i en kommentar.

Danmark havde ellers været klar til at betale husleje for Copenhagen Towers i 20 år, hvis EMA-hovedkontoret rykkede til dansk jord. Danmark fik 20 stemmer i 1. runde. Det samme gjorde Amsterdam, mens Milano fik 25. I anden runde løb Milano igen med sejren med 12 stemmer, mens Danmark røg ud med kun fem stemmer. Amsterdam fik ni stemmer. I tredje og sidste runde stod det lige mellem Amsterdam og Milano med 13 stemmer til hver. Derfor endte det med lodtrækning, som den hollandske hovedstad vandt.

BRANCHENYT
Læs også