Politik

Samuelsen langer ud efter Sverige: I har svigtet Danmark

Sverige undlod ifølge Samuelsen at støtte København i kampen om EU's lægemiddelagentur, og det skuffer regeringen.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Sverige har svigtet både Danmark og selveste ånden i det nordiske fællesskab ved − angiveligt − at støtte Milano og ikke København i afstemningen om at blive ny hjemby for EU's eftertragtede lægemiddelagentur, EMA.

Så hård lyder den usædvanlige kritik af vores svenske broderfolk og landets statsminister Stefan Löfven fra den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Danmark var et af i alt 19 EU-lande, der havde lagt billet ind på at få agenturet, som i dag ligger i den britiske hovedstad, London. Det skal nemlig flyttes, når Storbritannien forlader EU-samarbejdet i april 2019.

Mandag aften skulle sagen så afgøres ved en hemmelig gyserafstemning blandt de tilbageblivende 27 EU-lande i Bruxelles.

Danmark gik videre til anden runde, men tabte så til Amsterdam og Milano. Den tredje og afgørende afstemningsrunde endte uafgjort, og til sidst vandt den hollandske hovedstad ved simpel lodtrækning.

Oven på en lang kampagne for Danmarks kandidatur er Anders Samuelsen skuffet over Sveriges manglende støtte:

»Jeg skal jeg ikke undlade at sige, at jeg er noget skuffet over svenskerne. Svenskerne svigter på rigtig mange felter i dag. I forhold til det nordiske samarbejde, og jeg synes, meget tyder på, at de svigter i forhold til hollænderne, der så klarer den på lodtrækning. Men jeg mener slet ikke det burde være kommet dertil,« lød det fra Samuelsen i Bruxelles kort efter afgørelsen.

Udenrigsministeren hævder, at Sverige ikke støttede Danmark, hvilket svenskerne burde. Også for deres egen skyld, mener han:

»De svigter Malmø ved ikke at bakke det danske kandidatur op, som jeg tror ville have haft yderligere chance for at komme frem til målstregen. Det vælger de at gøre ved at satse italiensk. De må jo tænke, jeg ved ikke hvad i Malmø i øjeblikket,« sagde Samuelsen og uddybede, at også Malmø ville have fået gavn af de knap 900 nye arbejdspladser, som EMA ville have trukket til København.

Han understregede, at det danske bud var helt i top.

»Det må være meget svært for svenskerne og den svenske statsminister nu at skulle forklare sig,« lød det fra den tydeligt skuffede udenrigsminister.

Få meter fra ham stod den svenske EU-minister Ann Linde (S), som vist ikke fandt Samuelsens kritik ordentlig.

»Det er synd, at han siger det, og det er en ærgerlig udtalelse. Jeg kan forstå, at København ligesom os er meget ærgerlig over, at vi ikke vandt,« sagde Linde. Hun ville ikke bekræfte Samuelsens anklager om at Sverige stemte italiensk.

Regeringen havde budt ind med Ørestad-hotellet Copenhagen Towers som ny placering for EMA, og udpeget Novo Nordisks tidligere direktør Lars Rebien Sørensen som særlig udsending og PR-mand for Danmarks bud. Som en del af pakken havde regeringen desuden garanteret, at EMA kunne bo på Copenhagen Towers på statens regning i de første 20 år.

Den svenske avis Expressen skrev allerede i fredags om et drama i kulissen til et EU-topmøde i Gøteborg.

Her ville statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) have Stefan Löfven til at indgå en aftale om at Danmark og Sverige skulle stemme på hinanden, hvis kun det ene land gik videre til anden afstemningsrunde i Bruxelles. Men dét løfte ville Löfven ifølge Expressen ikke give. Muligvis fordi han allerede havde indgået en lignende aftale med et andet land.

Sverige var selv med i kapløbet om at huse EMA, men hovedstaden Stockholm fik ikke point nok til at gå videre fra første afstemningsrunde.

I anden runde fordelte pointene sig 12 til Milano, 9 til Amsterdam og kun 5 til Danmark. Ét land stemte blankt.

Sveriges ene point var altså ikke afgørende for, at Danmark tabte.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF), ryster derfor på hovedet over Samuelsens kritik af vores naboland:

»Tåbeligt angreb fra Anders Samuelsen på Sverige. Dels havde en svensk stemme på Danmark hverken gjort fra eller til. Dels har Sverige lov til at stemme på den kandidat, man mente var bedst. Nordisk samarbejde eller ej,« skriver han på Twitter.

Læs også
Top job