Udsigt til hård lønstrid for 750.000 offentligt ansatte
Lærerne, de statsansatte og kvinder og lavt lønnede skal have indrømmelser, ellers bliver der ingen aftale, lyder det fælles fra de offentligt ansatte inden forårets overenskomstforhandlinger. Arbejdsgiverne mener til gengæld, at de offentligt ansatte har fået for meget i løn siden 2008.
Surhed over for og mistro til de offentlige arbejdsgivere har fået lærere, sygeplejersker, sosu’er og alle øvrige godt 750.000 offentligt ansatte til at indgå en historisk tredobbelt musketered, før forårets overenskomstforhandlinger skydes i gang tirsdag.
Samtidig raser en bitter talkrig med arbejdsgiverne, som mener, at de offentligt ansatte har fået for meget i løn siden 2008.
Tilsammen gør det ifølge arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand, Københavns Universitet, faren for enten en regulær konflikt eller langstrakte forhandlinger overhængende.
»De offentlige forhandlere lægger et maksimalt pres på arbejdsgiverne, men de gør også sig selv sårbare for nederlag ved at stille ikke bare ét, men flere ultimative krav. Det gør det ikke lettere at nå et resultat,« siger han.
I første omgang lød kravet fra samtlige offentligt ansatte, at lærerne igen skulle have en arbejdstidsaftale efter de dramatiske overenskomstforhandlinger i 2013, som endte med et regeringsindgreb. Men nu er musketereden udvidet til, at de statsansatte også skal have sikkerhed for betalt frokost, og at der skal afsættes penge til et ligelønsprojekt for kvinder og lavtlønnede.
Ellers bliver der ingen aftaler med nogen, lyder det fælles håndslag.
»Man kan ikke forestille sig en fredelig løsning på overenskomstforhandlingerne, før lærerne har fået en arbejdstidsaftale, før der er blevet afsat en pulje til ligeløn og lavtlønnede, og før de statsansatte har fået sikkerhed for deres betalte frokost,« siger Foa-formand Dennis Kristensen, der er næstformand i Forhandlingsfællesskabet for ansatte i kommuner og regioner.
Formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen kalder opbakningen denne gang fra de øvrige faggrupper for »et fantastisk rygstød«.
Kommunernes chefforhandler, Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K), fastholder til gengæld, at de offentligt ansatte ikke skal sætte næsen op efter store lønstigninger, selv om det går godt i Danmark. I arbejdsgivernes optik har de offentligt ansatte været lønførende siden 2008.
»Det er simpelthen helt vildt uholdbart, hvis den offentlige sektor presser lønnen i det private op,« siger Michael Ziegler.