Politik

USA til Iran: Verden følger nøje med i jeres handlinger

Rusland kalder møde om Iran i Sikkerhedsrådet for "skadeligt og destruktivt".

USA advarer ved et møde i FN's Sikkerhedsråd fredag Iran om, at "verden følger nøje med i jeres handlinger".

Samtidig siger Storbritannien, at Iran forfølger dets interesser i Mellemøsten på en "måde, som er destabiliserende, og som til tider truer andre, støtter terrorisme og ødelægger Irans økonomi".

Frankrig siger dog, at der på trods af bekymring over udviklingen ikke er tale om, at de seneste begivenheder i Iran udgør en trussel mod den internationale fred og stabilitet.

Det var den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley, som havde indkaldt til møde i Sikkerhedsrådet.

Hun siger, at det internationale samfund må gøre mere for at forhindre, at det iranske styre slår ned på demonstranter og blokerer nogle sociale medier i landet.

Demonstrationer mod regeringen i Iran er skyllet ind over de største byer i landet den seneste uge. Mindst 21 personer er blevet dræbt under urolighederne.

Iran giver ikke meget for USA's kritik. Mødet i Sikkerhedsrådet var bare "endnu en udenrigspolitisk blunder" fra præsident Donald Trumps administration, tweetede Irans udenrigsminister efter mødet.

- Sikkerhedsrådet affejede USA's lade forsøg på at kapre rådets mandat. Endnu en udenrigspolitisk blunder fra Trumps administration, skriver Mohammad Javad Zarif.

Den iranske FN-ambassadør, Gholamali Khoshroo, sagde til mødet i Sikkerhedsrådet, at USA misbruger sin status som permanent medlem af Sikkerhedsrådet ved at indkalde til møde om Iran.

Rusland har i tråd med Iran kaldt mødet i Sikkerhedsrådet for "skadeligt og destruktivt".

Nikki Haley har hyldet demonstranterne i Iran som forkæmpere for menneskerettighederne, der bør have mere støtte.

Læs også
Top job