Politik

3F beskylder arbejdsgivere for hykleri om mangel på arbejdskraft

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun 1,3 pct. af de arbejdsgivere, som hævder at søge forgæves efter folk, har spurgt hos jobcenter, a-kasse og fagforening.

Arbejdsgivernes råb om lettere adgang for udlændinge er et slet skjult ønske om billig arbejdskraft, mener 3F-formand Per Christensen. Arkivfoto: Jens Dresling

Det er tæt på hykleri og et slet skjult ønske om adgang til billig arbejdskraft, når arbejdsgiverne advarer om mangel på arbejdskraft og kræver lettere adgang for udlændinge. Sådan lyder det fra landets største fagforening, 3F. Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet afblæser ifølge 3F-formand Per Christensen manglen på arbejdskraft.

»Arbejdsgiverne kører en kampagne for tiden, hvor de fremstiller det, som om samfundet nærmest kun kan hænge sammen, hvis vi begynder at importere arbejdskraft. Enten er det uvidenhed, eller også er det et ønske om billig arbejdskraft, og jeg tror ikke, at arbejdsgiverne er uvidende,« siger Per Christensen.

Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser, at kun 1,3 pct. af de virksomheder, som i ministeriets seneste rekrutteringsanalyse fra kort før jul angiver at have søgt forgæves efter medarbejdere, har spurgt hos det lokale jobcenter, i den relevante a-kasse og hos den relevante fagforening.

»Det tenderer hykleri,« siger Per Christensen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) har bebudet, at regeringen i foråret kommer med forslag om at lempe adgangen for udenlandsk arbejdskraft. Han fastholder behovet.

»Når jeg møder virksomheder rundt om i landet, er der for mig ingen tvivl om, at der er rekrutteringsudfordringer, og den vurdering deler de økonomiske vismænd og andre dele af fagbevægelsen i øvrigt også,« siger Troels Lund Poulsen.

Han understreger, at over halvdelen af virksomhederne har slået deres ledige job op på det offentlige Jobnet, og der kan være andre måder at rekruttere på end at kontakte fagforening eller a-kasse.

Dansk Arbejdsgiverforening kalder konklusionerne fra 3F for absurde. Virksomhederne rekrutterer via de kanaler, hvor det erfaringsmæssigt giver størst mening, og det er ikke altid jobcenteret, a-kassen eller fagforeningen, siger underdirektør i DA Erik Simonsen.

»Det svarer til at sige, at virksomhederne ikke kan finde ud af at drive virksomhed. Ingen har større interesse i at få rekrutteret end virksomhederne, men du går heller ikke i Netto for at få repareret din bil. Du går derhen, hvor du ved, at de kan hjælpe,« siger Erik Simonsen.

Andre kanaler er ifølge DA-direktøren LinkedIn, rekrutteringsbureauer og mund til mund-metoden.

Læs også