Politik
0

Arbejdsgivere: Manglende ligestilling derhjemme står i vejen for lederjob og bestyrelsesposter til kvinder

Kvinder i parforhold bruger langt flere timer om ugen på husligt arbejde end deres mænd, viser en ny undersøgelse fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

Mere af det her, tak. Mænd, der tager opvasken, oprydningen eller madlavningen derhjemme. Ellers er der langt til ligestilling på direktionsgangene og i bestyrelserne, lyder det fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening. Arkivfoto.

Man kan kun være et sted ad gangen, og de timer, som kvinderne bruger på at købe ind, lave mad og gøre rent, kan ikke bruges i bestyrelseslokalet eller på direktionsgangen.

Derfor må og skal der gøres op med manglende ligestilling derhjemme for at få flere kvinder i lederjob og i bestyrelser. Ellers går både virksomhederne og samfundet glip af kvindernes talent. Sådan lyder det fra Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) på kvindernes internationale kampdag.

»Manglende ligestilling derhjemme smitter af på, hvordan vi indretter os på arbejdsmarkedet. Det er klart, at når kvinder skal bruge relativt meget mere tid på huslige pligter i privaten, så er det attraktivt for dem at vælge et deltidsjob for at få enderne til at mødes,« siger adm. direktør i FA, Marianne Dissing.

FA har fået Voxmeter til at lave en repræsentativ undersøgelse blandt mere end 1000 danskere om fordelingen af huslige pligter i hjemmet. Undersøgelsen viser, at det stadig er kvinderne, der hænger på det huslige arbejde.

Eksempelvis bruger mere end hver tredje gifte eller samlevende kvinde i beskæftigelse mere end 20 timer om ugen på husligt arbejde. Og 65 pct. af kvinderne svarer, at de bruger mere tid om ugen på husligt arbejde end deres partner, mens det samme kun gælder 14 pct. af mændene.

»Konsekvensen er færre kvinder i fødekæden til eksempelvis ledelses- og bestyrelsesposter, end der kunne være. Og det er rigtig ærgerligt, for vi har brug for alle talenter - uanset køn,« siger Marianne Dissing.

I FA's undersøgelse er nødvendigt husligt arbejde defineret som madlavning, opvask, indkøb, tøjvask, rengøring og oprydning.

Laver mændene ikke bare noget andet derhjemme - f.eks. renser tagrender eller vasker bil?

»Muligvis, men de renser ikke tagrender eller vasker bil - hver uge. Vi har spurgt ind til de pligter, som er i hjemmet hver evig eneste uge, og her laver kvinderne stadig væk langt mere end mændene,« siger Marianne Dissing.

Må familierne ikke selv bestemme, hvordan de indretter sig?

»Det er helt bestemt familiernes eget valg, men så må man holde op med at klage over, at der er for få kvinder i lederjob og i bestyrelser,« siger Marianne Dissing.

Så hvis kvinderne vil have ligestilling på arbejdsmarkedet, må de stampe i jorden derhjemme og kræve noget mere af mændene?

»Ja, eller også må mændene selv tage initiativet,« siger Marianne Dissing.

BRANCHENYT
Læs også