Politik
0

EU's medlemslande strammer nettet om lyssky skattekonstruktioner

Skatterådgivere vil i fremtiden være forpligtet til at informere nationale skattemyndigheder, hvis de har rådgivet klienter omkring »skatteundgåelse« på tværs af landegrænser.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) glæder sig over en ny EU-aftale, der sigter mod at dæmme op overfor »mere eller mindre lyssky skattekonstruktioner«. Foto: Jens Dresling.

Skatterådgivere pålægges med en ny EU-aftale oplysningspligt til de hjemlige skattemyndigheder.

EU’s 28 medlemslande har besluttet at støtte op om et forslag fra EU-Kommissionen om indberetningspligt for skatterådgivere.

Forslaget er tænkt til at minimere mulighederne for, at virksomheder og enkeltpersoner spekulerer i skattereglerne på tværs af landegrænser alene med det formål at slippe billigere i skat.

Det bedste middel mod mere eller mindre lyssky skattekonstruktioner er at få dem frem i lyset, så skattemyndighederne kan kigge rådgiverne og deres kunder over skuldrene.

Karsten Lauritzen (V), skatteminister

»Det bedste middel mod mere eller mindre lyssky skattekonstruktioner er at få dem frem i lyset, så skattemyndighederne kan kigge rådgiverne og deres kunder over skuldrene. Derfor er indberetningspligten et vigtigt nyt redskab,« siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

De nye regler mangler endnu at blive omsat til konkret lovgivning. Men tanken bag den nye indberetningspligt er, at skatterådgivere skal informere hjemlige skattemyndigheder, hvis deres råd og vejledning åbner en dør på klem for »skatteundgåelse«, forklarer Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Med oplysningerne i hånden vil EU-landenes skattemyndigheder så kontakte hinanden i forsøget på at sikre, at der betales den korrekte skat af alle transaktioner både ind i og ud af EU. Eneste krav for informationspligten er, at transaktionerne involverer mindst ét EU-land, understreger ministeriet.

Undlader skatterådgiverne at informere korrekt til skattemyndighederne, kan de pålægges sanktioner. Præcis hvad der kan komme på tale af straf overfor skatterådgivere, som ikke informerer korrekt, bliver nu op til EU-landene at afgøre.

Selv om beslutningen endnu ikke er omsat til konkret lovgivning, er skatteministeren især tilfreds med, at de nye EU-regler følger regeringens skattekurs.

»Det er også en naturlig forlængelse af den skattelyaftale, jeg indgik med resten af Folketinget sidste år. Og så vil jeg i øvrigt stilfærdigt opfordre skatterådgivere til en høj grad af selvjustits i deres arbejde,« siger Karsten Lauritzen.

Lande på EU's sorte skatteliste
  • Amerikansk Samoa
  • De Amerikanske Jomfruøer
  • Bahamas
  • Guam
  • Namibia
  • Palau
  • Saint Kitts & Nevis
  • Samoa
  • Trinidad og Tobago
Kilde: Finansministeriet.

De nye EU-regler kommer samtidig med, at EU’s økonomiske råd, ECOFIN, har sat nye lande på listen over skattely-lande, som ikke samarbejder med EU-landene.

Ny på listen er Bahamas, De Amerikanske Jomfruøer og Saint Kitts & Nevis, der ligger i Caribien. Til gengæld har ECOFIN sløjfet Bahrain, Saint Lucia og Marshalløerne fra listen.

BRANCHENYT
Læs også