Politik

Christiansborg varsler opgør med biogasinvestorer

En række partier på Christiansborg er klar til et omfattende opgør med de lukrative støtteordninger til biogassen, når regeringen inden for kort tid forventes at præsentere sit udspil til det kommende energiforlig.

Efter en kraftig stigning i støtten til biogas de seneste år lægger en lang række partier op til et opgør med branchens lukrative tilskud.

Regeringens udspil til det kommende energiforlig ventes at rumme et nyt tilskudssystem, som vil reducere støtten fremover.

Det kan blive startskuddet til et bittert opgør med de investorer, som tæller bl.a. landmænd, energiselskaber, udenlandske investorer og pensionskassen Sampension, der har investeret i biogas.

»Vi kan ikke forsvare, at vi bliver ved med at pumpe penge ind i sektoren,« siger Mikkel Dencker, energiordfører for Dansk Folkeparti.

»Vi skal ikke trække tæppet væk under dem, der allerede har foretaget investeringer. Men vi skal se på, om det er samme vilkår, som skal gives til nye anlæg. Det kan være lavere støtte eller kortere støttetid,« siger han.

Også hos De Radikale er man klar til at skære.

»Vi skal have støtten til hver enkelt anlæg ned. Der er grænser for, hvor længe man kan bruge så store midler på at udvikle en teknologi,« siger energiordfører Ida Auken.

Biogasbranchen modtog ifølge Energistyrelsen sidste år 1,7 mia. kr. i støtte og ventes næste år at modtage 1,8 mia. kr.

Biogas fremstillet af gylle fra landbruget modtog dermed omtrent en fjerdedel af støtten til vedvarende energi, men leverede kun 8 pct. af den samlede mængde grøn energi, viser et svar fra Energi, Forsynings- og Klimaministeriet fra december.

»Vi er nødt til at hegne det ind, så vi ved, hvad vi har af udgifter,« siger energiordfører Carsten Bach (LA).

Bidrag til den vedvarende energi i % 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Landvind 47 39 38 37 35 34 32
Havvind 24 22 20 21 24 26 34
Sol 3 5 4 4 5 5 5
Biomasse 19 25 29 27 26 23 17
Vand 0 0 0 0 0 0 0
Biogas 7 8 8 10 11 12 12
Kilde: http://efkm.dk/  
 
 
 
 
 

Støtten er eksploderet i takt med, at el- og gaspriserne er dalet, og at mere biogas har fundet vej ind i naturgasnettet. Støtten er nu 60 pct. højere end ministeriets estimat fra slutningen af 2015.

»Vi vil meget gerne se på, om udgifterne er blevet for høje. Men når vi diskuterer, om det er en god forretning eller ej, bliver vi også nødt til at se på de positive elementer, som biogas også har,« siger energiordfører Jens Joel (S)

Grafik: Anders Thykier

Professor Brian Vad Mathiesen, Aalborg Universitet, foreslår at lægge en større del af omkostningerne hos landbruget, som kommer af med sin gylle, og at mindske støtten til eksisterende anlæg, når de har tjent sig ind.

Det er ifølge professoren dog vigtigt ikke at trække tæppet væk under branchen, som han mener er essentiel for at opnå regeringens miljømål.

»Man skal anerkende, at det hænger sådan sammen og så lave det om, så vi får støtten nedbragt,« siger han.

Andel af støtte- omkostninger i % 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Landvind 30 26 27 23 18 16 11
Havvind 46 38 36 35 43 43 47
Sol 1 5 4 4 4 4 3
Biomasse 8 8 8 10 10 10 10
Vand 0 0 0 0 0 0 0
Biogas 12 18 23 24 26 26 26
Kilde: http://efkm.dk/  
 
 
 
 
 

Frank Rosager, der som direktør for interesseorganisationen Biogasbranchen repræsenterer investorerne, anerkender at nye anlæg kræver mindre støtte, men advarer mod at pille ved tilskuddet til de eksisterende anlæg. Det vil skræmme investorer væk, mener han.

Han bemærker også, at støtten allerede nu reguleres ned med 1,5 pct. om året og at ny regulering for fosforudledning allerede har lagt omkostninger for omtrent 150 mio. kr. om året oven i hatten.  

»Jeg kan ikke tro, at det her ender med noget, hvor branchen ikke har en fremtid. Bliver støtten markant lavere, så kommer der ikke mere biogas,« siger Frank Rosager.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.