Politik

Kæmpefusion i fagbevægelsen er en realitet

Hovedorganisationerne LO og FTF skriver danmarkshistorie og slår sig sammen til en ny stor hovedorganisation med 1,5 mio. fagforeningsmedlemmer. Det er resultatet af to ekstraordinære kongresser i Odense fredag.

Fusionen mellem LO og FTF er nu blevet stemt endeligt igennem på ekstraordinære kongresser i Odense. Foto: Mads Claus Rasmussen

1. januar 2019 ser en ny hovedorgansiation med 1,5 mio. fagforeningsmedlemmer dagens lys. Det står klart efter, at de delegerede på ekstraordinære kongresser i såvel LO som FTF fredag har stemt ja til en sammenlægning af de to hovedorganisationer.

Hos LO stemte 11 af de i alt 400 delegerede imod, mens resten stemte for. Hos FTF stemte 71,4 pct. for fusionen. Dermed er der det fornødne flertal begge steder på to tredjedele for at gennemføre fusionen.

Hermed vil samtlige fagforeninger i Danmark på nær akademikernes foreninger fremover være samlet under samme hat.

LO og FTF
  • LO og FTF samler som hovedorganisationer en række forbund for henholdsvis ufaglærte/faglærte og lønmodtagere med kort eller mellemlang videregående uddannelse.
  • Blandt de store forbund i LO er 3F, HK, FOA og Dansk Metal.
  • I alt har LO 18 medlem.sforbund, som har i alt ca. 1 mio. medlemmer.
  • Hos FTF er bl.a. Danmarks Lærerforening, BUPL, Dansk Sygeplejeråd og Politiforbundet med.
  • FTF tæller en lang række store og små fagforeninger med i alt 450.000 medlemmer.
  • Akademikerne er samlet i deres egen hovedorganisation, AC

»Det er så godt for lønmodtagerne i DK, at vi danner en fælles hovedorganisation for 1,5 mill. lønmodtagere. 5 år lang og svær proces, men den store nyfødte er stærk og velskabt,« skriver en med egne ord »lettet« FTF-formand Bente Sorgenfrey på Twitter.

Også LO-formand Lizette Risgaard er glad:

»Sådan! LO og FTF's delegerede har stemt ja til fusion. 1,5 mio lønmodtagere samles i DKs største og stærkeste faglige fællesskab. Stolt! Sammen skaber vi fremtidens fagbevægelse,« lyder det fra hende på Twitter.

LO/FTF-fusionen tæller alt fra store forbund som 3F, HK, FOA, Metal, Dansk Sygeplejeråd, Danmarks Lærerforening og BUPL til en lang række små forbund under såvel LO som FTF.

En af de væsentligste bevæggrunde for fusionen har været at stå stærkere i samfundsdebatten også overfor skiftende regeringer ved at tale på vegne af hele 1,5 mio. lønmodtagere.

Formand for den nye organisation bliver LO-formand Lizette Risgaard, mens FTF-formand Bente Sorgenfrey bliver næstformand og 1. stedfortrædende formand.

Yderligere medlemmer af den nye ledelse bliver Arne Grevsen (3F), Ejner K. Holst (Dansk El-forbund), Nanna Højlund (FOA) og Morten Skov Christiansen (Dansk Metal), der alle er LO-sekretærer i dag, samt Majbritt Berlau, der kommer fra FTF og er formand for Dansk Socialrådgiverforening.

BRANCHENYT
Læs også