Politik

Venstre-ministre stopper og udløser rokade

Søren Pind forklarer sit exit. Esben Lunde Larsen sætter punktum for en omblæst ministerkarriere. Løkke må gå til dronningen for at lave endnu en rokade.

Ved regeringsrokaden i november 2016 takkede Søren Pind (V) af som justitsminister - ikke kun til Dronningen, men også til en tidligere medarbejder. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) må onsdag gå til dronningen for at skifte ud på ministerholdet.

Det sker, efter at uddannelsesminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) tirsdag aften meddelte, at de trækker sig fra regeringen.

Esben Lunde Larsen offentliggjorde nyheden på Facebook, hvor han skrev, at han stopper for at stille sin ministerpost til rådighed, så »statsministeren kan sætte det hold, som skal føre Venstre – og regeringen – til sejr ved næste valg«.

I stedet for at blive en sur gammel mand går jeg, mens jeg stadig er glad.

Søren Pind (V), afgående minister – til DR

Han meddelte samtidig, at han ikke genopstiller ved næste valg, men at han fortsætter som folketingsmedlem »indtil videre«.

»Tiden er nu til at prøve noget nyt – det bliver spændende at se hvad,« skrev Esben Lunde Larsen, der har været folketingsmedlem siden 2011.

Dermed er der sat punktum for en af de mere omblæste ministerkarrierer. Mens han var uddannelsesminister, blev Esben Lunde Larsen anklaget for at have kopieret dele af sin ph.d.-afhandling. Københavns Universitet frifandt ham for videnskabelig uredelighed, men på et punkt blev der udtalt kritik for manglende kildeangivelse.

Siden overtog han Miljø- og Fødevareministeriet, da Eva Kjer Hansen (V) blev presset ud. Her blev han nær væltet i sagen om kvotekongerne, hvor Dansk Folkeparti mente, at Esben Lunde Larsen var alt for tøvende. Det blev løst ved, at statsminister Lars Løkke Rasmussen flyttede fiskeriområdet væk fra Esben Lunde Larsen.

Søren Pind gik i flere medier og begrundede sin afgang med, at han havde mistet gejsten for politik.

»Jeg har altid med alle mine fibre kæmpet for det, jeg troede på. Jeg har ofret blod, sved og tårer for det. Jeg har den sidste tid følt, at jeg ikke ville gå det sidste stykke. Det er irriterende. I stedet for at blive en sur gammel mand går jeg, mens jeg stadig er glad,« sagde han til DR.

Formandsrumlerier

Over for Berlingske bekræftede Søren Pind, at han var med i slutspillet om stillingen som ny direktør for Det Kongelige Teater. I samme interview fortalte han, hvordan han drømte om formandsposten efter folketingsvalget i 2011.

»Det var på det tidspunkt på ingen måde utænkeligt, at det kunne blive sådan,« sagde Pind og indikerede, at finansminister Kristian Jensens stadigt mere sikre greb om arvefølgen i Venstre har medvirket til hans afgang fra dansk politik.

»Det er der ro på. Når det er sådan, så skal jeg ikke forstyrre den ro,« konstaterede Søren Pind.

Han stopper også øjeblikkeligt i Folketinget, hvor han erstattes af Martin Geertsen (V), folketingsmedlem fra 2011 til 2015, aktuelt medlem af Region Hovedstaden. På Christiansborg vil Geertsen også kæmpe Københavns sag.

»Hovedstaden har nogle problemer, som jeg synes, der har været for lidt fokus på i Folketinget generelt og i Venstre,« siger han.

Søren Pind har ikke lagt sig fast på, hvad han nu skal beskæftige sig med, men nævnte over for DR, at han gerne vil mere i teateret, at han har nogle bøger i sig og i øvrigt har talt med tidl. V-minister Lykke Friis om at etablere en virksomhed.

»Der er masser af job derude,« sagde han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) takkede tirsdag de to V-folk for deres indsats. Han går til dronningen onsdag morgen for at justere ministerholdet.

Det bliver den fjerde regeringsrokade siden valget.

Læs også