Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Politikerne har givet grønt lys for forsøg med selvkørende transport - men alt står stadig stille

For et år siden blev muligheden for de første forsøg med selvkørende køretøjer godkendt af et enigt folketing, men trods lovændringen er ingen projekter kommet på vejene endnu.

Vejen mod en førerløs fremtid

Et år på banen. Nul projekter på vejen.

Det er realiteten for den lov, som et bredt flertal i Folketinget i maj sidste år stemte ja til. Den betød, at færdselsloven blev ændret, så de første forsøg med selvkørende motorkøretøjer kan sættes i gang.

På et år har Vejdirektoratet dog kun modtaget én ansøgning – og den er endnu ikke godkendt.

»Det er da ærgerligt, men vi har lavet en ordning, som skal sikre to hensyn. Det ene er, at det skal være muligt at lave forsøg med selvkørende biler i Danmark, men det andet er, man skal have en sikkerhedsgodkendelse af sit forsøg, før man får sin godkendelse,« siger transportminister Ole Birk Olesen (LA), der forklarer, at det kan tage tid.

»Indtil videre er der ikke nogen, der har løftet den opgave. Men det får ikke mig til at sige, at vi skal være mere rundhåndet med godkendelserne,« understreger transportministeren.

Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, mener heller ikke, at stilstanden er alarmerende.

Indtil videre er der ikke nogen, der har løftet den opgave

Ole Birk Olesen, transportminister (LA)

»Det er kun godt, at vi var ude med den forsøgsordning i lovgivningen. Det, at der ikke er så mange ansøgninger, fortæller, at det for en gang skyld ikke er os, der er kommet for sent på den,« siger Rasmus Prehn.

Forud for lovændringen poppede flere projekter op i medierne med forventninger om selvkørende forsøg. Men hverken f.eks. Vesthimmerlands Kommune eller Aalborg Kommune, som er blandt dem, der tidligere har afsløret drømme om at transportere borgerne rundt i selvkørende busser, er endnu nået i mål med at få forsøg i gang.

»Grunden til, at vi fik det igennem Folketinget, uden at der var et eneste mandat, der stemte imod, var, at folk følte sig trygge ved, at sikkerheden er i orden. Det har så måske betydet, at der skal lidt mere til at få en godkendelse, end nogle havde håbet på,« mener Ole Birk Olesen.

Transportministeren tør heller ikke sætte en dato på, hvornår Danmark får sit første forsøg med et selvkørende transportmiddel på vejene.

»Jeg ved, at der er dialog med en virksomhed, og jeg ved, at man taler med flere, som muligvis fører til ansøgninger her i løbet af sommeren eller efteråret. Men om det fører til forsøg, tør jeg ikke gætte på,« siger Ole Birk Olesen.

BRANCHENYT
Læs også