Topchefer frygter, at udlændingedebat vil dominere den kommende valgkamp

På erhvervslivets koncernkontorer gruer cheferne for, at debatten om udlændinge vil overskygge andre og – ifølge dem – vigtigere emner i den kommende valgkamp.

Topchefer blander sig i debatten op mod et valg. Her ses Novozymes' Peder Holk, Mads Nipper fra Grundfos og ISS' Flemming Bendt. Collage: Anders Thykier

Udlændingedebatten må for alt i verden ikke overskygge andre – og langt vigtigere – emner i en kommende valgkamp. Sådan lyder den klare appel fra 10 af landets toneangivende topchefer, som Finans har talt med mindre end 12 måneder til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) atter trykker på valgknappen.

Topcheferne advarer om, at et overdrevet fokus på flygtninge og udlændinge kan afspore en langt vigtigere og mere fundamental debat om, hvordan borgere og virksomheder skal indrette fremtidens Danmark til fælles bedste.

»Jeg frygter, at vi kommer til at tale indvandring. Selvfølgelig er det noget, der skal håndteres, men omvendt skal vi ikke lukke os inde bag vores ligusterhække. Det går ikke,« siger Flemming Bendt, adm. direktør i ISS Danmark.

Han bakkes op af en stribe andre spidser i dansk erhvervsliv.

»Når jeg som erhvervsleder kigger på de seneste valgkampe, er jeg ked af, at det fylder så meget. Der er andre ting, jeg synes er meget vigtigere,« siger Novozymes’ topchef, Peder Holk.

Også Marianne Dahl Steensen, direktør for Microsoft Danmark, stemmer i.

»Hele udlændingedebatten er utrolig forsimplet. Der er mange forskellige typer af udlændinge og mange forskellige typer af problematikker. Disse nuancer kommer ofte slet ikke med,« siger hun.

Samlet mener topcheferne, at emner som mangel på kvalificeret arbejdskraft, uddannelse, teknologisk udvikling og bæredygtighed bør fylde langt mere i den kommende valgkamp.

»Valgtemaerne bør være, hvordan vi for alvor kan få Danmark frem som et foregangsland i en verden, som skaber flere mure. Hvordan vi kan blive global rollemodel på klima- og vanddagsordenen. Det er vigtigere end detaljer i flygtningepolitik, og hvordan vi holder folk ude,« siger Mads Nipper, adm. direktør i Grundfos.

Især savner topcheferne politisk mod til at tage nogle mere langsigtede debatter om landets fremtid.

Udlændingedebatten er et emne, som rigtig mange vælgere vil sætte højt på dagsordenen.

Rune Stubager, valgforsker, Aarhus Universitet

»Mange af debatterne bliver lidt kortsigtede og populistiske, og der kunne jeg godt tænke mig, at man turde tage nogle mere fundamentale diskussioner,« siger Morten Hübbe, topchef i Tryg.

Hos befolkningen er flygtninge- og indvandrerpolitikken dog det vigtigste valgemne, viste en meningsmåling foretaget af Kantar Gallup i sidste uge, mens sundhedspolitik var det næstvigtigste. Derfor kan topchefernes frygt godt blive til virkelighed, vurderer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

»Udlændingedebatten er et emne, som rigtig mange vælgere vil sætte højt på dagsordenen, medmindre der sker nogle større ting i forhold til økonomien,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også