LO siger blankt nej til lavere beløbsgrænse for udlændinge
Arbejdsgiverne og regeringen kan glemme alt om at sænke grænsen for, hvor meget udlændinge skal tjene for at få adgang til det danske arbejdsmarked, fastslår LO-formand Lizette Risgaard.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i flere omgange forsøgt at overbevise fagbevægelsens topfolk om at sænke grænsen for, hvor meget udlændinge skal tjene for at få adgang til det danske arbejdsmarked via den såkaldte beløbsordning.
Grønt lys fra fagbevægelsen kunne gøre det lettere for regeringen at hente flertal hos S eller DF.
Men både regeringen og arbejdsgiverne kan glemme det, lyder det nu endegyldigt fra LO-formand Lizette Risgaard.
»Det er ”no-go” for os at sænke beløbsgrænsen. Den nuværende grænse flugter meget fint med gennemsnitslønnen for kvalificeret faglært arbejdskraft. Arbejdsgiverne kan allerede i dag hente alle de smede, elektrikere og andre, som de vil,« siger Lizette Risgaard.
»En lavere beløbsgrænse handler om, at arbejdsgiverne ikke vil betale prisen for dygtige folk,« fortsætter hun.
Beløbsordningen er arbejdsgivernes foretrukne model for at hente arbejdskraft uden for EU. I dag kræver adgang via ordningen en årsindtægt på 418.000 kr. Arbejdsgiverne ønsker barren sænket til 325.000 kr. med den begrundelse, at også kvalificerede faglærte skal kunne komme ind ad den kanal.
Regeringen har bebudet et udspil om udenlandsk arbejdskraft efter sommerferien, og flere ministre har luftet en lavere beløbsgrænse som et af elementerne, men Dansk Folkeparti er helt på linje med LO.
»En lavere beløbsgrænse handler om, at arbejdsgiverne vil presse lønnen i Danmark ned. Det bliver ikke med DF’s medvirken,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF).
Ifølge Dansk Metal er gennemsnitslønnen for forbundets medlemmer 432.000 kr. inklusiv pension, som tæller med, når den adgangsgivende indtægt i beløbsordningen gøres op.
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ligger medianlønnen for andre grupper af faglærte dog under den nuværende beløbsgrænse. Adm. direktør i DA, Jacob Holbraad, beklager, at LO nu kommer med en kategorisk afvisning.
»Flere og flere steder kan vi se, at virksomheder må sige nej til ordrer, fordi de ikke kan skaffe medarbejdere nok. Det gælder særligt på de faglærte områder, og vi kan ikke komme uden om, at vi også her skal gøre mere for at tiltrække kvalificerede udenlandske medarbejdere. Det er en fælles udfordring, og det er trist at høre, at LO ikke vil være med til at løse den,« siger han.