Politik

EU-politikere scorer millioner på bijob

Op mod 30 medlemmer af Europa-Parlamentet tjener mere gennem bijob end fra deres EU-løn.

Britiske Nigel farage er blandt topscorerne, når det gælder bijob uden for arbejdet i Europa-Parlamentet. Foto: AP Photo/Alastair Grant

Næsten en tredjedel af medlemmerne af Europa-Parlamentet scorer ekstra summer fra job ved siden af EU-arbejdet – nogle flere hundredetusinde euro oven i deres EU-løn, viser en ny undersøgelse fra NGO Transparency International.

Samlet viser analysen, at parlamentsmedlemmerne har registret 1366 bijob for op mod 41 mio. euro – svarende til over 300 mio. kr. - siden 2014, skriver Politico.

På listen over de 30 mest indtjenende EU-parlamentsmedlemmer findes ingen danske medlemmer. Topscoreren er den italienske socialist Renato Soru, der som direktør for teleselskabet Tiscali har generet en ekstra indkomst på omkring 1,5 mio. euro i løbet af den seneste valgperiode.

De 10 mest indtjenende
  1. Renato Soru (Italien)
  2. Antanas Guoga (Lithauen)
  3. Guy Verhofstadt (Belgien)
  4. Renaud Muselier (Frankrig)
  5. Rachida Dati (Frankrig)
  6. Nigel Farage (Storbritannien)
  7. Daniel Buda (Rumænien)
  8. Jean-Luc Schaffhauser (frankrig)
  9. Bogdan Brunon Wenta (Polen)
  10. Remo Sernagiotto (Italien)

Også britiske Nigel Farage, der er kendt for at have stået i spidsen for det britiske parti Ukips brexit-kampagne, indtager en sjetteplads over de mest indtjenende europaparlamentsmedlemmer, når det gælder bijob.

Kigger man på de 28 EU-lande topper de franske medlemmer listen som dem, der høster flest lønkroner fra bijob. Her har 51 pct. af medlemmerne opgivet oplysninger om ekstraindtægter, og de viser, at de samlet har tjent mellem ca. 120.000 euro og op til 4,5 mio. euro i ekstraindkomst. På andenpladsen findes Italien, hvor det dog kun er 18 pct., der har rapporteret ekstraindtjening.

Danmark indtager en 13. plads på listen. Her har lidt over halvdelen af de 13 danske EU-parlamentsmedlemmer bijob, og samlet viser det, at medlemmerne har scoret mellem 43.- 303.000 euro ekstra – svarende til op mod 2,2 mio. kr.

Det er ifølge Parlamentets regler lovligt at bijobbe, hvis det blot opgives korrekt. Forfatterne bag analysen er dog kritiske og gør opmærksom på, at en del bijob muligvis kan føre til interessekonflikter for EU-parlamentarikerne – ligesom jobbene kan stjæle vigtig tid fra EU-arbejdet.

Rapportens skribenter fortæller yderligere, at efter deres første opgørelse over bijob i oktober 2014, valgte omkring 100 medlemmer at droppe deres bijob. Siden er der dog sket en stigning på 13 pct. i jobaktiviteterne.

Læs også