Politik

Antallet af chefer i skattevæsenet svulmer

På blot et år er antallet af chefer i skattevæsenet steget med 25 pct. Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er det bl.a. et opgør med en svag ledelseskultur i det gamle Skat.

Der er kommet 97 nye chefer til i skattevæsenet på et år. Illustration: Julie Barsøe Nielsen Den 1. juli 2018 blev Skat nedlagt og erstattet af syv nye styrelser. Omlægningen har resulteret i 25 procent flere chefer end for et år siden. Foto: PR

Mens både politikere og fagforbund har efterlyst flere medarbejdere i skattevæsenet til feks. at kontrollere skattesnyd og inddrive gæld, er det især antallet af chefer, der vokser.

På blot et år er der blevet næsten 100 flere chefer i skattevæsenet, svarende til en stigning på 25 pct. Dermed har væksten i cheflaget været næsten dobbelt så høj som væksten i antallet af menige medarbejdere.

Det viser tal, som Administrations- og Servicestyrelsen har opgjort for Finans, efter at det gamle Skat i sommer blev lukket ned og erstattet af syv nye styrelser, samt oplysninger fra Finansministeriets finanslovsdatabase.

Ifølge sidstnævnte er det samlede antal medarbejdere i skattevæsenet i år budgetteret til at stige med 12,8 pct. fra 6565 medarbejdere i 2017 til 7406 medarbejdere i 2018.

Udviklingen kommer bag på både Socialdemokratiet og regeringens faste støtteparti, Dansk Folkeparti. Begge vil bede skatteminister Karsten Lauritzen (V) om en redegørelse:

»Det lyder, som om omorganiseringen af Skat har ført til en mindre eksplosion i antallet af chefer, men vi får altså ikke et mere effektivt skattevæsen med en organisation af chefer. Der er mere brug for folk i den egentlige produktion,« siger skatteordfører Jesper Petersen (S).

Skatteminister Karsten Lauritzen bekræfter, at væksten i ledelseslaget har været højere end antallet af menige medarbejdere, men udviklingen er kun midlertidig, siger han. For det første er der behov for at styrke ledelsen i det danske skattevæsen efter de mange skandalesager. For det andet er det naturligt at ansætte chefer, inden man ansætter medarbejdere:

»Det er dem, der skal sikre, at vi også får ansat de rigtige medarbejdere,« siger skatteministeren.

Læs også
Top job