Politik

Her er ministrenes yndlingsaktie: Regeringen har stor appetit på Novo Nordisk

Flere ministre i VLAK-rergeringen har investeret store summer i den danske medicinalgigant Novo Nordisk. Tilsammen ejer fem ministre Novo-aktier for over 800.000 kr.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov(K) ejer Novo Nordisk-aktier for samlet 409.000 kr. Foto: Charlotte de la Fuente.

Novo Nordisk-aktien er i høj kurs, når ministrene i VLAK-regeringen skal investere deres spareskillinger og udbygge aktieporteføljen.

Det viser den årlige opgørelse over ministrenes økonomi, som Statsministeriet har offentliggjort.

Her skal ministrene deklarere deres privatøkonomiske interesser i bl.a. private selskaber, hvilket også inkluderer aktiebeholdninger, hvis de overstiger 50.000 kr.

Blandt de seks ministre, der har angivet, at de ejer aktieposter for over 50.000 kr., finder man Novo Nordisk-aktier hos alle undtagen én. Kun miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ejer ikke aktier i den danske medicinalgigant.

Den største Novo Nordisk-aktionær er erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der har opgjort sin Novo-investering til ca. 409.000 kr.

Herefter følger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der ejer Novo Nordisk-aktier for ca. 150.000 og kulturminister Mette Bock (LA), der sammen med sin ægtefælle har Novo-aktier stående til en værdi af ca. 149.000 kr.

Også udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har købt godt op i medicinalselskabet med hovedsæde i Bagsværd. Inger Støjberg ejer Novo Nordisk-aktier for ca. 74.300 kr.

Hun bliver efterfulgt af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der ejer Novo Nordisk-aktier for ca. 52.860 kr.

Tilsammen ejer de danske ministre Novo-aktier for ca. 835.000 kr.

Ser man på ministrenes samlede portefølje, er det til gengæld Ellen Trane Nørby, der har flest kroner investeret i aktier. Tilsammen ejer sundhedsministeren aktier for 1,76 mio. kr. – herunder 1,2 mio. kr. i vindmølleproducenten Vestas.

Derudover har Ellen Trane Nørby også A- og B-aktier i A.P. Møller - Mærsk for tilsammen 271.000 kr., Coloplast (82.000 kr.) og Novozymes (58.000 kr.)

Ser man bort for investeringerne i direkte aktier, er der dog to ministre, der især stikker ud af mængden i forhold til formue.

Forsknings- og undervisningsminister Tommy Ahlers (V) fortid som iværksætter og serieinvestor fornægter sig ikke. I dag ejer hans holdingselskab The New Black andele i en lang række selskaber, og egenkapitalen i holdingselskabet er angivet til over 56 mio. kr.

Også undervisningsminister Merete Riisager (LA) har en anseelig formue. Via sin ejerandel på 11,23 pct. af Borghild Andersen Holding ApS ejer ministeren andele i metalkomponent-fabrikanten FJ Industries A/S til en værdi på lidt over 2,5 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også