Politik

Juncker ønsker euro som reservevaluta

I sin tale i Strasbourg i onsdags, sagde Juncker, at det var en "vildfarelse", at EU betalte for mere end 80 pct. af dets energiimport i amerikanske dollar, selv om det kun er 2 pct. af importen, der kommer fra USA. Foto: AP/Jean-Francois Badias

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker ønsker at gøre euro til en global reservevaluta på linje med dollar som en del af EU's indsats for at reducere den økonomiske afhængighed af USA.

Det skriver Financial Times.

I sin tale i Strasbourg i onsdags, sagde Juncker, at det var en "vildfarelse", at EU betalte for mere end 80 pct. af dets energiimport i amerikanske dollar, selv om det kun er 2 pct. af importen, der kommer fra USA. De fleste dollar-benævnede import er fra Rusland og Golfstaterne.

- Vi bliver nødt til at ændre på det. Euroen skal være det aktive instrument for et nyt hersker-Europa, sagde Jean-Claude Juncker, til mødet ifølge Financial Times. Hans femårige embedsperiode som kommissionens præsident slutter næste år.

EU-formanden opfordrede også medlemslandene til at afslutte interne opdelinger, som hæmmer EU's evne til at lægge kollektiv vægt på det internationale stadie.

- Det er på tide at gøre ende på et opdelt Europa. Vores kontinent fortjener bedre, sagde præsidenten til medlemmerne af Europa-Parlamentet, ifølge Financial Times.

En højtstående EU-embedsmand sagde, at kommissionens initiativer vil inkludere en opfordring til Den Europæiske Centralbank om at støtte brugen af en enkelt valuta.

Læs også
Top job