Serier
0

Samuelsen om brexit: Fiskeriforhandlinger er en balancegang

Udenrigsministeren vil ikke risikere tilbageslag ved at genåbne brexitforhandlingerne på fiskeriområdet.

Brexit - britisk farvel til EU
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danmark er i en fornuftig forhandlingsposition på fiskeriområdet. Derfor skal vi ikke risikere noget i forhold til briternes brexitproces ved at komme med nye krav.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mandag på vej ind til et brexitmøde i Bruxelles med sine EU-kolleger.

- Vi går ind og drøfter tingene. Det er en balancegang, hvor man skal gå ind med pincetten og passe på, at man ikke roder op i noget, der kommer til at give tilbageslag lynhurtigt.

- Fiskeriområdet er ikke løst endnu, men jeg synes, at vi er et sted, hvor vi har en fornuftig forhandlingsposition i forhold til at få det landet på et senere tidspunkt, siger Anders Samuelsen.

EU's og Storbritanniens forhandlere blev i sidste uge enige om et udkast til en aftale for briternes udtræden af EU. Det har efterfølgende ført til, at flere ministre har forladt premierminister Theresa Mays regering i Storbritannien.

Generelt er udenrigsministeren varsom i forhold til at udtale sig om brexit, da han ikke vil risikere at påvirke den skrøbelige proces.

- Jeg tror, at det er rigtigt vigtigt, at vi ikke begynder at blande os. Der er en intern proces i gang i Storbritannien, og vi skal lade dem køre deres proces, siger Anders Samuelsen.

25. november er der planlagt et ekstraordinært brexittopmøde, hvor EU's stats- og regeringschefer skal tage stilling til udkastet til udtrædelsesaftalen.

Aftalen er altså endnu ikke faldet helt på plads. Derfor fortsætter Danmark i samme tempo som hidtil med at forberede sig på et scenarie uden en brexitaftale, siger udenrigsministeren.

- Det er vi nødt til, for der er ikke noget på plads, før alt er på plads, siger Anders Samuelsen.

Efter mandagens møde siger Samuelsen, at arbejdet for et velordnet brexit på nuværende tidspunkt ligger hos Storbritannien. Derudover forholder han sig positivt til det udkast til en brexitaftale, der ligger på bordet.

- Stort set synes vi, at det ser rigtig godt ud, selv om vi selvfølgelig har nogle forbehold på fiskeri, som er vigtige for os. Vi er bevidste om det udestående.

- Jeg håber, at vi kan få den her ordnede skilsmisseaftale, som er i alles interesse. Men det ligger ikke i vores hænder nu, det ligger i den engelske hovedstad, siger Anders Samuelsen.

Storbritannien træder efter planen ud af EU den 29. marts 2019. En endelig udtrædelsesaftale skal godkendes af både EU-Parlamentet og det britiske parlament, før den kan træde i kraft.

BRANCHENYT
Læs også