Serier

EU's stats- og regeringschefer har godkendt brexitaftale

EU's ledere har godkendt udtrædelsesaftalen, skriver EU's præsident Donald Tusk på Twitter.

Brexit - britisk farvel til EU
Europarådets formand Donald Tusk og Storbritanniens premierminister Theresa May. Foto: Olivier Hoslet/AP

Storbritanniens udtræden af EU er søndag formiddag blevet godkendt af EU’s stats- og regeringschefer.

Det skriver Europarådets formand Donald Tusk på Twitter.

De 27 EU-ledere mødtes søndag og blev enige om, at de ville give grønt lys til den nedfældede aftale. Den består af den 585 sider lange udtrædelsesaftale samt den politiske erklæring for Storbritanniens udtræden af EU, hvor det er beskrevet, hvordan EU’s og Storbritanniens forhold på områder som handel og sikkerhed vil være efter skilsmissen.

Inden mødet søndag udtrykte EU-toppen stor beklagelse over, at Storbritannien forlader EU. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kaldte det for »en trist dag« og »en tragedie«, men meddelte samtidig, at han nu forventer, at det britiske parlament vil sige ja til aftalen, der foreligger. Hvis ikke, kan Storbritannien ikke forvente en ny aftale af EU.

»Dette er den eneste mulige aftale,« siger EU-formanden. »Hvis man tror, at man kan få en bedre aftale ved at afvise denne aftale, bliver man skuffet.«

Nu er opgaven for Storbritanniens premierminister Theresa May at få aftalen godkendt i det britiske parlament, hvor hun hele vejen gennem forhandlingerne har mødt stor modstand.

Søndag sendte premierministeren et åbent brev til nationen, hvor hun meddelte, at hun har forhandlet den bedst mulige aftale til sit folk. I brevet opfordrede hun desuden alle briter til at bakke op om aftalen.

»Parlamentet får muligheden for at gøre det om få uger, når der er en meningsfuld afstemning om aftalen,« lød det bl.a. i brevet, som blev bragt i flere store medier.

Det forventes, at parlamentet vil stemme om aftalen i begyndelsen af december.

EU’s chefforhandler Michel Barnier sagde søndag formiddag inden EU-lederne mødtes, at det nu var »tid for alle parter til at tage ansvar« og stemme for aftalen.

»EU og Storbritannien vil fortsat være allierede, partnere og venner,« sagde han.

Brexit-aftalen er kulminationen på over halvandet års forhandlinger mellem EU og Storbritannien. Storbritannien forlader efter planen endeligt EU den 29. marts 2019.

Læs også
Top job