Politik

Regeringen samler det danske gasnet i ét selskab

Foto: Joachim Adrian Foto: Joachim Adrian

Efter at regeringen har arbejdet på at samle ejerskabet af det danske gasnet i ét selskab, er det nu lykkedes, da Energinet køber HMN's gasnet.

Det oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.

Prisen for gasnettet er ifølge meddelelsen 1,8 mia. kr., og aftalen er ensbetydende med, at regeringen nu samler al den danske gasdistribution i ét statsligt selskab, der skal give lavere priser til forbrugerne og underbygge gassens rolle i overgangen til et klimaneutralt Danmark i 2050.

- Jeg er glad for, at der er landet en aftale, som vil komme forbrugerne til gavn. Og så er det et jo et stykke dansk energihistorie, at gassektoren nu bliver samlet. Det er noget, vi har arbejdet på længe - og som jeg som forsyningsminister er stolt over, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Et af målene med at samle ejerskabet i ét selskab er, at gasnettet dermed kan drives mere effektivt. Med kun ét selskab er der mindre administration, færre omkostninger til bygninger og en række driftsopgaver, der kan løses mere effektivt.

Målet er, at forbrugerne skal spare en mia. kr. i perioden 2025-2035.

Det samlede gasselskab betyder også, at der flyttes 188 arbejdspladser ud af Hovedstadsområdet. Blandt andet skal hovedsædet ligge i Viborg, og der skal være et driftscenter i Stenlille.

En endelig aftale er med forbehold for godkendelse i HMN’s repræsentantskab. Efter planen overtager Energinet gasnettet senest 1. april 2019.

Læs også
Top job