Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

May: Helvede-kommentar er ikke hjælpsom

Under besøg i Bruxelles lover britisk premierminister ændringer til omstridt bagstopper, men der er stadig ingen tegn på løsning.

Brexit - britisk farvel til EU
Premierminister Theresa May understregede under sin rundtur i Bruxelles, at hun godt ved, projektet ser svært ud. Men hun tror stadig, det kan lade sig gøre at finde en ny aftale med EU. Foto: Francois Lenoir/Reuters

Som om der ikke var nok at tale om i forvejen i brexitforhandlingerne mellem Storbritannien og EU. Før premierminister Theresa Mays torsdagsbesøg skabte EU-formand Donald Tusk furore med en udtalelse om »det specielle sted i helvede« for dem, der førte kampagne for brexit uden nogen plan for, hvordan det kan gennemføres.

»Jeg har taget det sprog, som han brugte i går, op med formand Tusk. Det var ikke hjælpsomt og gav anledning til udbredt bestyrtelse i Storbritannien. Jeg sagde til ham, at vi begge bør arbejde på at sikre et tættere forhold mellem Storbritannien og EU i fremtiden, og det burde han fokusere på,« sagde premierministeren.

Indholdsmæssigt var der ifølge Tusk »intet gennembrud« på mødet, hvor May argumenterede for, at den omstridte bagstopper må ændres, før hun kan få parlamentet i London til at godkende skilsmisseaftalen. Bagstopperen træder i kraft, hvis EU og Storbritannien ikke inden udgangen af 2020 har aftalt, hvordan grænsen mellem Nordirland og Irland kan forblive åben efter brexit. Det vil ske ved reelt at fastholde hele Storbritannien i toldunion med EU, hvilket brexittilhængerne ikke kan acceptere.

May har bebudet, at bagstopperen ikke bliver fjernet. I stedet vil hun supplere den med alternative løsninger, som hun dog ikke har præsenteret offentligt, eller have en en juridisk bindende udløbsdato – alternativt sikkerhed for, at Storbritannien selv kan beslutte at forlade den. Som det er aftalt, kræver det enighed med EU at komme ud af bagstopperen.

EU afviser blankt at ændre noget som helst ved den aftale, som bagstopperen er en del af. Der kan dog måske findes på flere politiske hensigtserklæringer.

»Det bliver ikke nemt. Men forhandlingerne begynder nu. Og jeg vil levere brexit til tiden,« sagde May, der har 50 dage at gøre godt med inden brexit den 29. marts.

BRANCHENYT
Læs også