Politik

6 mia. svindlede skattekroner kan være på vej tilbage i statskassen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) forventer via retssager at kunne få op mod 6 mia. kr. af den uretmæssigt udbetalte udbytteskat tilbage.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) holder tirsdag pressemøde om fremtidens skattestyrelser. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup.

Skatteforvaltningen står langt stærkere i dag, end den gjorde i 2015. Det mener skatteminister Karsten Lauritzen (V), der tirsdag holder pressemøde om fremtiden for de danske skattestyrelser.

I oplægget lyder det bl.a., at man i 2018 har fået et rekordhøjt beløb i kassen på gældsområdet.

»Oveni ser det ud til, at det hårde arbejde for at få udbyttemilliarderne hjem bærer frugt. I omegnen af 6 mia. kr. kan være på vej tilbage til den danske statskasse. Det er kæmpe fremskridt,« siger Karsten Lauritzen, der dog understreger, at Kammeradvokaten og Skattestyrelsen fortsat arbejder efter at få alle 12,7 mia. kr. tilbage.

På gældsområdet lykkedes det Gældsstyrelsen at inddrive det højeste beløb i nyere tid. 7,1 mia. kr. af danskernes gæld til det offentlige. I 2019 vil Gældsstyrelsen modregne gæld hos ca. 500.000 danskere, ligesom man allerede inden sommerferien begynder udsendelsen af ca. én million breve til samtlige danskere, der har gæld til det offentlige.

I sagen om svindel med udbytteskat arbejder skattemyndighederne ifølge Karsten Lauritzen målrettet på at få det samlede svindelbeløb på 12,7 mia. kr. tilbage. Skattestyrelsen har i samarbejde med Kammeradvokaten nu stævnet 470 personer og selskaber, og der er anlagt sager for det fulde svindelbeløb.

Dermed forventer man at kunne hjemføre i omegnen af 5,5-6 mia. kr. til statskassen. Beløbet er dog forbundet med usikkerhed, og der forventes ligeledes betydelige omkostninger på omkring 2 mia. kr. til sagsanlæg og juridisk bistand.

Karsten Lauritzen var på mødet assisteret af Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen. Han oplyste, at der var tale om et skøn baseret på »en lang række komplicerede faktorer«, som han ikke gik nærmere ind i.

Karsten Lauritzen glæder sig over fremskridtene, men understreger også, at der fortsat er et stort arbejde forude.

»Vi må ikke begå fortidens fejl igen. Maskiner og it-systemer er vigtige i en moderne og fremtidssikret skatteforvaltning. Men vi kan ikke undvære dygtige medarbejdere,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også