Politik

Macron tager militæret i brug mod de gule veste - de må bruge våben

Når de gule veste lørdag går på gaden, kan de blive mødt af det franske militær - og Champs-Elysees bliver lukket område.

På videoen ses militær centrale steder i Paris, hvor soldater igennem længere tid har været tilstede for at beskytte mod Terror, men nu også skal beskytte mod demonstranter. Militærguvenæren i Paris, et kritisk parlamentsmedlem og en civil udtaler sig i videoen - alle på fransk. Video: Reuters

Demonstranter fra de gule veste ventes lørdag at gå på gaden i hele Frankrig for 19. weekend i træk. Her vil de demonstrere mod blandt andet regeringen.

Efter demonstrationer i Paris den forgangne lørdag gik over gevind med brostenskast, påsatte brande og hærgen, tager de franske myndigheder dog denne weekend nye tiltag i brug for at beherske demonstrationerne.

Et af de mest markante tiltag, skriver AFP, er, at regeringen har besluttet, militæret vil blive involveret.

Soldater vil blive sat til at beskytte centrale offentlige bygninger, så politiet kan koncentrere sig om at holde øje med demonstranterne.

Det franske militær er i forvejen massivt til stede i hovedstaden, da Frankrig igennem lang tid har taget militæret i brug i en øget beskyttelse mod terrorangreb. Soldater vil blive omdirigeret fra denne operation til demonstrationen.

Militæret har tilladelse til at skyde, hvilket har vakt kritik og debat, om hvorvidt militæret bør anvendes på denne måde.

Militærguvenøren i Paris, Bruno Le Ray er dog ikke bekymret over soldaternes kompetencer i forhold til hvornår, der må åbnes ild.

»Det kan ske, og det er sket før ved Louvre og lufthavnen i Orly, hvor soldater har måttet åbne ild. Så de er udmærket i stand til at vurdere en trussel og besvare den på passende vis,« siger generalen ifølge Reuters.

I lørdags gik billeder verden rundt af demonstranter, der hærgede på Paris' centrale og berømte gade Champs-Elysses, og det franske politi har også taget et ekstra tiltag for at forhindre en gentagelse af de scener.

Det bliver nemlig gjort forbudt for de gule veste at demonstrere på Champs-Elysses og omkring Triumfbuen og nærliggende områder. Forbuddet gælder også centrale dele af af andre byer såsom Toulouse.

»Der er tungtvejende grunde til at tro, at de planlagte demonstrationer vil medføre skader og voldelig opførsel,« har myndighederne ifølge AFP begrundet forbuddet.

Forbuddet mod demonstrationer kommer også til at omfatte store dele af byen Nice, hvor Frankrigs præsident Emmanuel Macron søndag mødes med Kinas præsident Xi Jinping.

Involveringen af militæret og de delvise demonstrationsforbud er en del af en ny, hårdere kurs mod de ugentlige demonstrationer. En kurs der blandt andet skal håndhæves af en ny chef for det parisiske politi, efter Michel Delpuech blev fyret fra den post i kølvandet på sidste lørdags demonstrationer.

BRANCHENYT
Læs også