Politik

Vil have større rolle på arbejdsmarked: Løkke åbner for at indføre mindsteløn

Statsministeren lægger i et indlæg på Facebook op til, at en lovbestemt mindsteløn bør diskuteres som en del af en sikring af det danske arbejdsmarked. Han åbner dermed for et brud med lang praksis på det danske arbejdsmarked.

Artiklens øverste billede
Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger i et brud med lang tids praksis på det danske arbejdsmarked nu op til, at der fra politisk side kan indføres fx mindsteløn.

I hvad der formentlig vil blive set som en udstrakt hånd til vælgere med bekymringer om løndumping og udenlandsk arbejdskraft, åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu for, at der via lov kan indføres mindstekrav om fx. løn på det danske arbejdsmarked.

»Hvis visse områder er særligt udsat for social dumping, helt urimelige arbejdsvilkår eller alt for lave lønninger, så bør vi overveje, om vi som regering og lovgivere skal udvikle stærkere redskaber til at gribe ind med redskaber, som skal fastlægges sammen med arbejdsmarkedets parter,« skriver statsministeren i et indlæg på Facebook.

En lovbestemt mindsteløn vil være et opgør med den gængse model på det danske arbejdsmarked og statsministeren får da også hurtigt understreget, at han ikke ønsker at foretage indgreb uden at tage arbejdsmarkedets parter med på råd:

»Jeg er parat til at lytte til forslag – ikke mindst fra arbejdsmarkedets parter - som sikrer, at vi gør vores gode danske model mere robust og kan levere svar på de udfordringer, som vi har og kan få på særligt udfordrede områder. Og jeg tror, at hvis vi skal fremtidssikre den danske model og sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår for alle, bør vi overveje, om ikke regering og Folketing skal have en stærkere rolle i at undgå de mest urimelige vilkår, mens parterne på helt normal vis løser de opgaver, de i øvrigt har i dag,« skriver statsministeren videre om forslaget.

Ligesom de fleste andre forslag i disse måneder er der formentligt reelt tale om et temaudspil til en kommende valgkamp snarere end et reelt oplæg til snarlige forhandlinger med arbejdsmarkedets parter. Statsministeren lægger da heller ikke skjul på, at det er konkrete eksempler med stor bevågenhed i offentligheden, der er med til at motivere udspillet:

»Det er ikke længe siden, at vi alle med vantro så historierne blive oprullet om udenlandske chauffører ved Padborg, som under usle vilkår kørte lastbiler rundt på de danske landeveje. Overnattede i biler og på rastepladser. Levede under kummerlige vilkår. Til lønninger langt under det, som vi normalt betragter som fair. Det er i det hele taget ikke fair konkurrence, når chauffører udfører fast arbejde i Danmark på udenlandske vilkår. Den slags skal ikke foregå i et land som Danmark,« skriver Lars Løkke Rasmussen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.