Politik

Socialdemokratiets pensionsplan udhuler værdien af efterlønnen

En del af dem, der selv har forladt efterlønsordningen og fået penge, kan fortsat gå tidligere på pension.

Jan Østergaard Nielsen runder snart 40 år i murerfaget. Han kan ikke se sig selv arbejde til folkepensionsalderen. Derfor har han siden 90'erne indbetalt til efterlønnen. Foto: Brian Karmark

Socialdemokratiets forslag om en ny ret til tidlig folkepension underminerer værdien af at have indbetalt til efterlønsordningen i mange år, vurderer økonomer.

En del af de mere end en halv million danskere, som har forladt efterlønnen og hævet efterlønsbidragene skattefrit, kan nemlig alligevel trække sig tidligere tilbage, hvis Socialdemokratiets forslag bliver til virkelighed.

De får både pengene og en tidlig tilbagetrækning, mens medlemmer af efterlønsordningen betaler til deres egen tidlige tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Jeg kan godt forstå, at de, der er blevet i efterlønnen og har betalt til den, føler, det er mærkeligt, at de, der har trukket pengene ud til forbrug og udenlandsrejser, får det samme gratis.

Kristian Jensen (V), finansminister

»Den nye ordning betyder, at det er mindre attraktivt at medfinansiere sin egen efterløn, hvis man kan få den nye tidlige pension,« siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Mere end en halv million danskere har over to omgange – i 2012 og 2018 – frivilligt forladt efterlønnen og fået udbetalt deres efterlønsbidrag skattefrit. Det har været en mulighed i afgrænsede perioder. I seneste runde ville en person, der havde indbetalt til ordningen siden 1999, få udbetalt op til omkring 108.000 kr. skattefrit.

»De får i pose og sæk, fordi de måske får mulighed for at trække sig tilbage på en ny skattefinansieret efterløn,« siger cheføkonom i tænketanken Cepos Mads Lundby Hansen.

Finansminister Kristian Jensen (V) siger:

»Jeg kan godt forstå, at de, der er blevet i efterlønnen og har betalt til den, føler, det er mærkeligt, at de, der har trukket pengene ud til forbrug og udenlandsrejser, får det samme gratis«.

Socialdemokratiets Mattias Tesfaye forstår, hvis nogle undrer sig over, at folk, der frivilligt har forladt efterlønnen, alligevel kan gå på tidlig pension.

»Det er rimeligt, hvis de bliver utilfredse, hvis vi laver en ordning, hvor der ikke er taget hensyn til den problemstilling. Det vil jeg godt kunne forstå,« siger han.

Partiet vil nu arbejde på en model, der tager højde for den gruppe, der fortsat er i efterlønsordningen.


BRANCHENYT
Læs også