Politik

Professor: Ny EU-alliance skaber bekymring om fake news

Foto: Henry Nicholls/Reuters

Mens Dansk Folkeparti og resten af den nye nationalkonservative alliance i EU kan glæde sig over, at Frankrigs Marine Le Pen og hendes parti har tilsluttet sig alliancen, vokser bekymringen hos de midtersøgende EU-konstruktive partier i EU.

Det fortæller Marlene Wind, der er professor ved Københavns Universitet. Hun peger på, at Le Pen og hendes franske oppositionsparti, det nationalkonservative National Samling, har en klar holdning til Rusland.

Ifølge hende har Vladimir Putin doneret kampagnepenge til Le Pens parti. Og forbindelsen til Rusland bekymrer andre partier.

- Man kan godt blive bekymret over, hvor pengene til deres kampagner kommer fra. Men også disinformation og fake news. Er det noget, de spreder og vil bidrage til? Det er en reel bekymring, siger Marlene Wind.

Alliancen er døbt Europæisk Alliance for Folk og Nationer (EAPN) og er fælles om EU-skepsis samt en kritisk holdning til indvandring.

Hun stiller spørgsmålstegn ved samarbejdet i alliancen og fortæller, at partierne trods deres kritiske syn på indvandring er uenige om, hvad der skal gøres ved udfordringen.

- Det handler om slagord og overskrifter, mere end det handler om substantiel politik, siger professoren.

Hun fortæller også, at alliancen med Le Pen på holdet får et boost, da Le Pen er en markant figur, og hun står stærkt i meningsmålingerne.

Anders Vistisen, EU-parlamentariker for Dansk Folkeparti, er glad for, at endnu et parti har tilsluttet sig det, som han sammen med blandt andre Salvini i starten af april præsenterede i Milano.

Ifølge ham er det relevant at give modstand til Frankrigs præsident, Emanuel Macrons, "vision om Europas forenede stater".

Vistisen mener, at den nye alliance er mere samlet end eksempelvis socialdemokraterne i EU.

- Jeg tror sådan set ikke, at den her gruppe på nogen måder spænder ideologisk bredere end de andre grupper i Europa-Parlamentet, siger han.

Han hæfter sig ved, at de etablerede partier "altid er bange, når nogen kommer og udfordrer dem". Og hvis man er bekymret over forholdet til Rusland, bør man kigge andre steder hen, mener Anders Vistisen.

- Man skulle bekymre sig mere om de tyske kristendemokrater, som kæmper for at få gasledningen Nord Stream 2 gennemført eller de franske konservative og socialister, der vil sælge hangarskibe til Putin, siger han.

Alliancen er grundlagt af Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, og består foruden hans eget parti, Lega, af blandt andet Dansk Folkeparti.

Også det tyske AfD, Frihedspartiet (FPÖ) i Østrig, finske De Sande Finner, Vlaams Belang fra Belgien samt Estlands Konservative Folkeparti (Ekre) er medlemmer.

BRANCHENYT
Læs også