Politik

Forskere har regnet på klimaeffekterne af partiernes politik - to partier skiller sig ud

Måler man på konkrete initiativer, har de fleste partiers klimapolitik samme effekt på CO2-udslippet, konkluderer forskergruppe.

11 partiledere markerede, da de i en tv-debat på TV 2 tirsdag aften blev spurgt, hvem der anså sig som det mest ambitiøse parti på klimaområdet. Kun Nye Borgerliges og Dansk Folkepartis ledere lod armene blive nede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mens vælgerne ved det kommende folketingsvalg har sat klimaet højt på dagsordenen, og politikerne kappes om at fremstå som de mest ambitiøse på området, slår forskere fast, at forskellen på effekten af de toneangivende partiers klimapolitik er til at overse.

Eksperter fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har regnet på klimaeffekterne af alle partiernes politik. Bundlinjen er, at regeringen, S og R præsterer næsten ens på målet om at reducere Danmarks CO2-udledning.

»Forskellen mellem partiernes klimaplaner er ikke så stor, som man måske skulle tro – i hvert fald ikke, når man måler på CO2-udledning,« siger ph.d.-stipendiat på DTU Mikkel Bosack Simonsen, der er én af forskerne bag udregningerne.

Det handler ikke om at gøre noget, det handler om at gøre nok.

Rasmus Nordqvist (AL), klimaordfører

Ifølge dem vil regeringens klimaudspil føre til, at CO2-udledningen i 2030 er reduceret med 61,9 pct. i forhold til 1990, mens Socialdemokratiets klimaplan reducerer udslippet med 62,2 pct. I 2050 er reduktionen i de to planer den samme, 79,9 pct.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) mener, at oppositionen puster uenighederne i klimadebatten kunstigt op, selvom der »reelt ikke er stor forskel«.

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, er helt uenig.

»Det handler ikke kun om de konkrete virkemidler, men også om de mål, man har, og hvor villig man er til politisk at levere på dem,« siger han og peger på, at S vil have en bindende klimalov, der år for år forpligter den siddende regering. Det kan forskernes model ikke måle effekten af.

Forskerne har ikke regnet på politikken fra Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Stram Kurs og partiet Klaus Riskær Pedersen, da de ikke har fremlagt egentlige klimaplaner. Modellen regner på CO2, mens andre klimagasser – herunder fra dele af landbruget – ikke er medregnet. Modellen dækker 80 pct. af Danmarks udledning af klimagasser.

Beregningerne viser, at kun Enhedslisten og Alternativet hidtil har fremlagt en politik, der sikrer, at Danmark kan leve op til målet i klimaaftalen fra Paris, om at klodens temperaturstigning helst skal holdes under 1,5 grader.

»Det handler ikke om at gøre noget, det handler om at gøre nok,« siger klimaordfører Rasmus Nordqvist (AL).

BRANCHENYT
Læs også