Politik

Brystkræftsag vokser: Kvinder på Fyn og i Jylland fik også mangelfulde kræfttjek

Både i Region Midtjylland og Region Syddanmark har man undersøgt kvinder i strid med retningslinjer.

Artiklens øverste billede
Lene Schnoor-Jørgensen havde en aggressiv form for brystkræft, men fik alligevel ikke i første omgang tilbudt de undersøgelser, hun ifølge den nationale retningslinjer havde krav på. Foto: Casper Dalhoff

Op mod 2.000 kvinder i Region Midtjylland og Region Syddanmark har i årevis ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de havde krav på. Det kan Jyllands-Posten afsløre i dag, og dermed vokser sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser begrundet med ressourcemangel, som ellers har været isoleret til Region Sjælland og Ringsted Sygehus. Her blev henviste kvinder »for at spare lægetid og undersøgelsestid« i mere end fire år undersøgt i strid med de nationale kliniske retningslinjer. Foreløbig har 304 kvinder fået konstateret brystkræft siden 2013 i Region Sjælland efter muligt utilstrækkelige undersøgelser.

Men heller ikke Aarhus Universitetshospital (AUH) og Odense Universitetshospital (OUH) har fulgt retningslinjerne. På AUH er det gået ud over kræftopererede kvinder under 50 år og kvinder, som er arveligt disponeret for brystkræft. Begge grupper skal ifølge de nationale retningslinjer jævnligt undersøges med både røntgen og ultralyd samt af en læge, men i 2016 og 2017 – og måske endda siden 2011 – er flere hundrede kvinder alene blevet tilbudt en røntgenundersøgelse »af ressourcemæssige årsager«.


Det er et svigt og uacceptabelt, at regionerne ikke giver kvinder den behandling, de har krav på

Ellen Trane Nørby (V), sundhedsminister

På OUH er 299 kvinder under 50 år, som er arveligt disponeret for brystkræft, i over fire år undersøgt alene med røntgen – »af ressourcemæssige årsager«, fremgår det af et mødereferat fra Dansk Forening for Radiologisk Mammadiagnostik i april 2017. Også 1.049 kvinder med smerter i brysterne er undersøgt i strid med retningslinjerne, fastslår Styrelsen for Patientsikkerhed. OUH vil nu følge en henstilling fra styrelsen og genindkalde kvinder til nye og fuldstændige undersøgelser.

Det store sundhedssvigt

I flere regioner har tusindvis af kvinder ikke fået de undersøgelser for brystkræft, som de burde, fordi sygehusene manglede ressourcer. For en række af kvinderne betyder det, at deres brystkræft formentlig blev overset i første omgang.

Hvordan kunne det ske? Hvem bærer ansvaret? Og sker det også på andre områder i sundhedsvæsenet? Jyllands-Posten undersøger sagen.

Regionernes »svigt« kan ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) »være ødelæggende for danskernes tillid til behandlingssystemet«.

»Det er et svigt og uacceptabelt, at regionerne ikke giver kvinder den behandling, de har krav på,« siger hun.

Kræftens Bekæmpelse kræver en kulegravning af regionernes praksis for at se, om der er flere brud på retningslinjerne end afdækket af Jyllands-Posten og for at sikre, at kvinder fremover får den behandling, de har krav på.

»Ressourcemangel er en helt uacceptabel begrundelse for ikke at give kvinder den behandling, de har krav på,« siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker.

Jyllands-Posten undersøger

På Jyllands-Posten har vi tradition for at dyrke den undersøgende journalistik. Vi fokuserer især på magtmisbrug, svigt og svindel og ser lige nu på en række historier om sundhedsvæsenet.

Har du kendskab til sager, som vi bør undersøge, så kontakt os på jpgraver@jp.dk.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Læs mere om Det store sundhedssvigt:





Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.