Politik

Erhvervslivet advarer: Den hårde udlændingedebat skræmmer vores medarbejdere

Den hårde tone i udlændingedebatten gør udenlandske medarbejdere nervøse i bl.a. it-virksomheden Falcon. Erhvervslivet frygter, at snakken om massedeporteringer og udvisninger kan give Danmark et dårligt ry i udlandet.

IT-branchen er en af de, der er særligt pressede, når det kommer til at sikre den nødvendige kvalificerede arbejdskraft, og er nødt til at lede i udlandet. I 2016 fastslog Erhvervsstyrelsen, at der er i 2030 ville mangle op til 19.000 it-specialister i Danmark. Arkivfoto: Anders Rye Skjoldjensen / Politiken

Valgkampens snak om massedeportationer og et opgør med islam risikerer at skræmme dygtige udlændinge væk.

Sådan lyder det fra flere sider i dansk erhvervsliv, der betegner debatten som »skinger« og »bekymrende.«

Hos Dansk Industri, DI, kan man godt forstå, at nogle af de udenlandske arbejdere kan være bekymrede over det, der bliver sagt.

»Vi har hørt ved tidligere lejligheder, at udlændinge selvfølgelig lægger mærke til, hvad der bliver sagt. Jeg forstår sådan set godt den bekymring, som nogle af de udenlandske arbejdere har, når de lytter til den debat. For det handler jo til tider om, at der skal lukkes helt af for udenlandske arbejdere og at de slet ikke skal have lov til at være her,« siger Steen Nielsen, der er underdirektør i DI.

I flere valgdebatter på landsdækkende fjernsyn har bl.a. lederen af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, fremført, at han gerne vil sende op mod en halv million mennesker ud af landet, hvis de ikke opfylder hans kriterier for ophold.

Ligeledes kræver partiet Nye Borgerlige bl.a., at udlændinge skal sendes hjem, hvis de modtager en dom for selv mindre forseelser.

Det er blevet en af mine arbejdsopgaver at forklare dem, hvorfor de ikke skal være bange for det, de kan læse i medierne.

Ulrik Bo Larsen, direktør

Begge partier og den hårde tone i debatten er blevet fremhævet af internationale medier som britiske The Guardian og arabiske Al Jazeera, og det har ifølge direktør Ulrik Bo Larsen fra it-selskabet Falcon.io nu skræmt flere af hans udenlandske medarbejdere.

»Det er blevet en af mine arbejdsopgaver at forklare dem, hvorfor de ikke skal være bange for det, de kan læse i medierne. Der føler jeg mig ikke særlig godt hjulpet af politikerne,« siger Ulrik Bo Larsen.

Han er ikke alene om at synes, at den hårde tone mod udlændinge i valgkampen er blevet for meget.

Grundfos-topchef Mads Nipper sagde forleden til Finans, at han er ærgerlig over den retorik, der bliver ført af især de to partier på højrefløjen, som tager fokus fra andre vigtige emner i valgkampen.

»Det er langt over min personlige grænse, men også langt over den grænse, som jeg gennem mit arbejde i en social ansvarlig virksomhed står for,« siger Mads Nipper.

Udover bekymringen om at holde på de medarbejdere, der allerede er her, så frygter man også, at tonen kan skade Danmarks ellers udmærkede anseelse på det internationale arbejdsmarked, vurderer DI.

Det kan især ramme it-selskaberne, der har mange udlændinge ansat, mener Steen Nielsen.

»Vi har jo brug for vores udenlandske medarbejdere. Og det skulle jo helst være sådan, at vi har et godt ry her i Danmark. Det er vi meget afhængige af, for vi skal kunne tiltrække udenlandske medarbejdere, som vi i den grad har brug for, og som er en gevinst for vores samfund,« siger DI-direktøren.

BRANCHENYT
Læs også