Politik
0

Valgprognose: DF i markant EP-nederlag - Venstre bliver største parti

Størstedelen af stemmerne til Europaparlamentsvalget er nu talt op.

Kristian Thulesen Dahl må se et kæmpe valgnederlag i øjnene.  Foto: Jens Dresling Valgfesten hos SF (Socialistisk Folkeparti) med Pia Olsen Dyhr og Margrete Auken på Christiansborg i København under Europa-Parlamentsvalget 2019. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Med over 95 pct. af stemmerne talt op står Venstre til at blive Danmarks største parti i Europa-Parlamentet.

I den forgangne valgperiode havde Venstre to mandater i parlamentet, men står nu til at blive fordoblet til fire mandater og en stemmeandel på godt 24 pct.

Den største nedgang finder man hos Dansk Folkeparti, der får mere end halverets dets stemmeantal og står til at gå fra fire til ét mandat.

»Det er da rigtigt, rigtigt træls for os,« lyder DF-formanden Kristian Thulesen Dahls første kommentar til TV2.

Resultatet baseret på valgprognoserne kan fortsat vise sig at variere fra det endelige valgresultat.

Socialdemokraterne står ifølge prognoserne til at blive næststørste parti og bibeholde de tre mandater, partiet har haft de seneste fem år.

Mens der er mandatmæssig stilstand hos S ser det anderledes ud for både Radikale Venstre og SF: Begge partier står til at gå frem fra et mandat til to.

Folkebevægelsen mod EU ser med stor sandsynlighed ud til at miste dens eneste mandat i parlamentet, som Rina Ronja Kari hidtil har udfyldt.

Til gengæld bliver der ifølge prognoserne et mandat til Enhedslisten, som for første gang stillede op til parlamentsvalg, efter partiet hidtil har støttet Folkebevægelsen mod EU.

Også Det Konservative Folkeparti står til at bibeholde partiets enlige mandat. Dermed vil Danmark fortsat være repræsenteret i den magtfulde kristenkonservative gruppe i Europa-Parlamentet.

Hverken Alternativet eller Liberal Alliance får ifølge prognosen et mandat.

Valgdeltagelsen er med 66 pct. den højeste, Danmark nogensinde har præsteret ved et Europa-Parlamentsvalg nogensinde

Den hidtil højeste valgprocent ved et EP-valg i Danmark har været 59,5.

For fem år siden nåede den op på 56,3 pct.

BRANCHENYT
Læs også