Politik
BREAKING

»Far her« har kurs mod Europa efter et stærkt valg - vejen dertil har været snørklet

Venstres Søren Gade gik imod sit parti med sin EU-skepsis og endte som nummer fire på listen. Men den tidligere forsvarsminister med det solide greb om Jylland gav Venstres spidskandidat hård kamp om at blive partiets største stemmesluger i Europa.

Søren Gade lignede mandag formiddag Venstres største stemmesluger. Foto: Arkiv

Venstre kan fejre et fremragende valg til Europa-Parlamentet. Partiet går fra to til potentielt fire mandater og er nu Danmarks største parti i Europa.

En stor del af æren for valgsejren, som den bliver kaldt, kan ud over Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, tilskrives nummer fire på Venstres kandidatliste, Søren Gade, der gav Løkkegaard hård kamp om titlen som Venstres største stemmesluger.

Da stemmerne var talt op mandag aften havde Morten Løkkegaard trukket 207.558 stemmer, mens Søren Gade tegnede sig for 201.626 personlige stemmer.

Stemmerne til Gade faldt særligt i Nord- og Vestjylland. En tur langs vestkysten fra Brønderslev over Thisted, Struer og Holstebro til Ringkøbing beløber sig til godt 43.000 personlige stemmer fordelt på fem valgkredse.

Jeg gik jo efter at blive nummer to. Det er heldigt, at det ikke er her, jeg skal vælges til Europa-Parlamentet, så så det måske svært ud. Men det er jo vælgerne, der skal afgøre det.

Søren Gade (V), efter at han i marts blev valgt som nummer fire på partiets kandidatliste til Europaparlamentet

Få, der følger dansk politik, vil være ubekendt med Venstres tidligere gruppeformand. Den 56-årige jyde, der er født i Holstebro, opstillet i Aalborg og har over 10 år i Folketinget og seks år som forsvarsminister fra 2004 til 2010 på sit CV.

På det CV figurerer også skandalen om den såkaldte jægerbogssag, der i 2010 var medvirkende til, at Søren Gade forlod ministerposten. Det hele begyndte med den omstridte bog ”Jæger - i krig med eliten” fra 2009, hvori Thomas Rathsack fortalte om sin tid i jægerkorpset.

Forsvaret mente, at Thomas Rathsack overtrådte sin tavshedspligt. Bogen blev forsøgt bremset, og Rathsack mistede sin sikkerhedsgodkendelse og sit arbejde. Siden dukkede en arabisk oversættelse af bogen op på internettet, men pludselig pegede pilen tilbage på forsvaret.

Direktøren for det hele

I 2009 tonede Søren Gade som forsvarsminister frem på TV i DR2-programmet ”Ugen med Clement” og svarede utvetydigt på spørgsmålet om, hvem der måtte betale prisen, hvis forsvaret selv havde fabrikeret oversættelsen.

Han fløjtede og pegede på sin brystkasse med den ene pegefinger:

»Far her. Jeg er jo direktøren for det hele,« sagde han.

Publikum grinede, Gade smilede og fortsatte.

»Det ender altid med, at det er mig, der står i en eller anden fjernsynsudsendelse eller i en avis og skal forklare og forsvare alting. Sådan er det i politik.«

Den 22. februar 2010 annoncerede Søren Gade, at han ville forlade politik helt som en konsekvens af »den vigende tillid, som jeg oplever fra nogle af mine politiske kollegaer«, som Gade udtalte til DR.

I 2012 blev Søren Gade direktør for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer, men han var langt fra glemt som politiker. Det åbenbarede sig ikke mindst i i 2014, da rygtetyfonen om Lars Løkke Rasmussens død som partiformand rejste sig.

Den jyske V-profil

Søren Gade, født den 27. januar 1963 i Holstebro.

Folketingskarriere:

Midlertidigt folketingsmedlem for Venstre (12. oktober-5. november 1999).

Folketingsmedlem for Venstre fra 2001-2010 og igen fra 2015.

Parlamentarisk karriere:

Forsvarsminister fra 2004-2010.

Statsrevisor fra 2015-2018.

Uddannelse og erhverv:

Sergentskolen i 1983, Løjtnantskolen 1985-1990, VUT-I for reserveofficerer fra 1988-1989.

Cand.oecon fra Aarhus Universitet i 1990.

Direktør i Landbrug & Fødevarer fra 2012-2014.

Kilde: ft.dk

Netop Søren Gade blev nævnt som en overraskende udfordrer til partiets næstformand, Kristian Jensen. Lars Løkke Rasmussen fortsatte som bekendt som V-formand, men Gades vej tilbage til politik var en kendsgerning. Han annoncerede sit comeback den 1. maj 2015, og ved folketingsvalget halvanden måned senere blev han valgt ind med 28.916 personlige stemmer i ryggen.

Søren Gade fik i 2015 landets femtehøjeste stemmetal og blev kun overgået af Lars Løkke Rasmussen i Venstre. Det er den popularitet, Gade har taget med sig ind i valget til Europa-Parlamentet. Det er den popularitet, som har manifesteret sig, selvom Gades indtog i kampen om pladserne i parlamentet blev en snørklet affære.

Ulven kom ind i valgkampen

Søren Gade er kendt for at have en enorm vælgeropbakning i det jyske og tøver da heller ikke med at italesætte sig selv som jyde fra landbrugsland.

Men han er også kendt for at sige sin mening, som da han i januar udtalte sig kritisk om regeringens sundhedsreform og planerne om at nedlægge de fem regionsråd. Og i slutningen af 2018 markerede han sig pludselig med sin EU-skepsis i en tid, da Morten Løkkegaard ellers forsøgte at markedsføre Venstre som »Danmarks mest pro-europæiske parti«.

I et interview med Avisen Danmark i december kaldte Søren Gade Løkkegaards formulering klodset og udtalte, at »for mange er det jo den der lidt lalleglade tilgang« til det europæiske samarbejde.

I valgkampen har Søren Gade bl.a. slået på, at det skal være lettere at få tilladelse til at skyde ulve. Han har gjort en dyd ud af at lytte til, hvad folket ønsker frem for eliten, hvis han selv skal sige det.

»Det kan man godt more sig over i København, hvor man ingen ulve har, men det er jo faktisk et reelt problem. Det ændrer folks adfærd,« konstaterede han i Jyllands-Posten i weekenden.

»Hvis man ikke ønsker selvtægt, er man nødt til fra statens side at tage det alvorligt. Det skal være lettere at få skudt de problemulve.«

»Et godt øje til ham«

Allerede i januar 2018, da Søren Gade annoncerede sit kandidatur til Europa-Parlamentet, blev han spået en position som Venstres store stemmesluger. Men ved Venstres ekstraordinære landsmøde i begyndelsen af marts blev han af baglandet i partiet stemt ind som nummer fire på kandidatlisten - efter Morten Løkkegaard og de to noget mindre kendte kandidater Linea Søgaard-Lidell og Asger Christensen.

»Det er selvfølgelig træls,« lød Gades første reaktion til Jyllands-Posten ved den lejlighed.

»Jeg gik jo efter at blive nummer to. Det er heldigt, at det ikke er her, jeg skal vælges til Europa-Parlamentet, så så det måske svært ud. Men det er jo vælgerne, der skal afgøre det,« forklarede han.

Det gjorde vælgerne søndag. For i Venstre er kandidaterne sideordnet, den med flest stemmer får et mandat. Mandag eftermiddag var Søren Gade fortsat den politiker med flest personlige stemmer af alle - uanset partibogstav. Tallene fra Søren Gades egen kreds fortæller meget godt om venstrepolitikerens vestkyske dominans.

I Holstebrokredsen fik Søren Gade personligt 11.442 stemmer - svarende til 39 pct. af alle afgivne stemmer i kredsen. Venstre som parti fik 46,5 pct. af stemmerne.

»Man må sige, at det jyske har et godt øje til ham,« som Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, udtrykker det til Ritzau.

Læs også