Serier

EU til Boris Johnson: Vi er klar til et hårdt brexit

Tålmodigheden med briterne synes at være ved at rinde ud i Bruxelles.

Brexit - britisk farvel til EU
EU er klar, hvis disse vælgere virkelig ønsker at forlade EU..
Foto: James Fraser/VL

Fløjlshandskerne er ved at være tyndslidte i EU. I en sjælden klar melding fra Bruxelles siger EU direkte, at unionen er helt klar til et Brexit uden aftale - hvis det er Storbritanniens ønske.

Konklusionen står i en rapport om, hvordan planlægningen i EU skrider frem i tilfælde af et hårdt Brexit.

Heri skriver EU-Kommissionen, at Storbritanniens afsked uden en aftale »stadig er en mulighed, selv om den ikke er ønskværdig,« skriver Bloomberg.

Rapporten blev offentliggjort stort set samtidig med, at den kommende premierministerkandidat Boris Johnson lancerede sin kampagne for at blive leder af de Konservative i Storbritannien.

Her fortalte Boris Johnson, at selv om han ikke direkte styrede mod et no-deal Brexit, ville han sikre, at Storbritannien forlod unionen den 31. oktober i år.

Hos EU i Bruxelles er holdningen, at aftalen mellem EU og Storbritannien - som blev forhandlet med Theresa May - ikke kan genåbnes.

Og at EU afslår at indgå ”mini-aftaler” på bestemte områder for at bløde op på konsekvenserne af et Brexit uden aftale.

Ifølge Kommissionen har de fleste selskaber i den finansielle sektor store dele af deres beredskabsplaner klar, mens enkelte forsikringsselskaber ikke er nået så langt. De bliver opfordret til at være klar til den 31. oktober.

»EU er velforberedt på enhver situation og dermed også en no-deal mulighed. Det sidste er ikke noget, vi ønsker, men det er stadig en mulig udgang på det hele,« siger Pierre Moscovici, der er EU-kommissær for økonomi.

Læs også
Top job