Politik

Storsejr til Boris Johnson - tre stemt ud af opgøret

Efter første runde må tre kandidater forlade opgøret om at blive ny konservativ formand og premierminister.

Artiklens øverste billede
Fhv. udenrigsminister og borgmester i London, Boris Johnson vandt den første afstemning med stor margin til sine modstandere. Foto: Henry Nicholls/Reuters

LONDON

Første runde af det konservative formandsopgør blev en stor sejr for Boris Johnson, der fik 114 stemmer fra de 313 medlemmer af den konservative parlamentsgruppe og dermed er sikkert videre til anden runde.

Kan Johnson han holde på sine stemmer i de resterende runder, er han desuden fuldstændig sikker på gå videre til den sidste og afgørende afstemning, hvor partiets menige medlemmer vælger en vinder blandt de to tilbageværende kandidater.

3 af de 10 opstillede kandidater fik ikke stemmer nok til at gå videre til anden runde og er dermed ude af kapløbet om at blive ny konservativ partiformand og dermed premierminister efter Theresa May. Blandt dem de to eneste kvindelige kandidater.

Partiets parlamentsgruppe stemte torsdag formiddag ved en hemmelig afstemning, og stemmetallene var:

Boris Johnson: 114

Jeremy Hunt: 43

Michael Gove: 37

Dominic Raab: 27

Sajid Javid: 23

Matt Hancock: 20

Rory Stewart: 19

Andrea Leadsom: 11 - UDE

Mark Harper: 10 - UDE

Esther McVey: 9 - UDE

I bunden af denne artikel kan man læse mere om de enkelte kandidater.

Torsdagens afstemning var den første af flere runder, hvor den dårligst placerede kandidat i hver runde ryger ud. På grund af af det høje antal kandidater var der også indført et krav om, at man skulle have minimum 17 stemmer for at gå videre.

Ved næste runde på tirsdag ryger kandidaten med færrest stemmer igen ud, og da hæves mindstekravet samtidig til 33 stemmer.

De 30 stemmer på kandidater, der er røget ud, er nu i spil, ligesom det er muligt, at folk vælger at skifte hest og f.eks. gå fra Michael Gove til Jeremy Hunt i anden runde.

Onsdag og torsdag i næste uge er der planlagt nye runder. Det kan ikke udelukkes, at der herefter følger flere runder endnu. Når der til sidst er to kandidater tilbage, slipper parlamentsgruppen grebet over forløbet og overlader det til partiets menige medlemmer, som ved en urafstemning vælger blandt de to.

Med 313 medlemmer af parlamentsgruppen, så er man med 105 stemmer fuldstændig sikker på, at gå videre til de menige medlemmer. Det skyldes, at det er matematisk umuligt at ende på en tredjeplads med 105 stemmer. Og mindre vil formodentligt også kunne gøre det.

Hos de menige medlemmer har Boris Johnson altid været vellidt, og hvis han først kommer videre til græsrødderne, spås han meget store chancer for at vinde.

En ny premierminister forventes i ugen, der begynder med mandag den 22. juli. Theresa May bliver på posten, til den nye leder er valgt.

Hvem stiller op?

10 kandidater har meldt sig til at blive ny konservativ formand og dermed britisk premierminister. I en langstrakt proces vælges de løbende fra, så der i slutningen af juli kun er én tilbage – vinderen.

Forhåndsfavoritten
Forhåndsfavoritten

Boris Johnson er en landets kendteste politikere. Den fhv. journalist har været borgmester i London og udenrigsminister. Han var frontfigur for ”Vote Leave”-kampagnen i 2016. Går ind for en hård brexit-linje og vil have landet ud af EU den 31. oktober, uanset om der er en aftale med EU eller ej.

Indvandrersønnen
Indvandrersønnen

Sajid Javid er søn af en fattig, pakistansk indvandrer, men tjente selv en formue i finansverdenen. Er som indenrigsminister med ansvar for bl.a. politiet den første med asiatisk baggrund, der har en af ”de fire store” ministerposter i landet. Stemte mod brexit i 2016, men støtter i dag EU-exitten.

Den ukendte
Den ukendte

De færreste briter kender Mark Harper, som bookmakere giver 0,5 pct. chance for at vinde. Har haft juniorministerposter, støtter brexit og fører kampagne på at være en ærlig politiker, der ikke svarer udenom. På et pressemøde måtte han svare på, om en løve eller en bjørn ville vinde et slagsmål (han holdt på løven).

Den komplekse
Den komplekse

Miljøminister Michael Gove er ikke den mest folkelige, men er en af de dygtigste til at få sin dagsorden igennem, f.eks. et opgør mod plastic. Var med i ledelsen af Vote Leave-kampagnen i 2016. Er parat til et kompromis-brexit, så længe briterne bare kommer ud af EU. Blev ramt af en kokainsag i begyndelsen af valgkampen.

Den hårde
Den hårde

Fhv. brexit-minister Dominic Raab har sort bælte i karate og vil føre en hård kurs over for EU – og overfor parlamentet, hvis det forsøger at stoppe et ”no deal”-brexit. Vil skabe et land med flere muligheder ved at kappe båndene til EU. Tilhører den konservative højrefløj og har bl.a. kritiseret feminister.

Den endnu hårdere
Den endnu hårdere

Mens de fleste andre vil forsøge at forhandle med EU igen før et evt. ”no deal”-brexit, så vil fhv. tv-vært Esther McVey rykke direkte til ”no deal”. Der er ingen grund til at prøve at forhandle med EU, mener hun. Er parat til at sende parlamentet hjem, hvis det forsøger at bremse ”no deal”.

Yngstemanden
Yngstemanden

Den 40-årige, teknologibegejstrede sundhedsminister Matt Hancock er feltets yngste og mener, at han kan tiltrække de unge vælgere, som i stor stil svigter det konservative parti. Har en blød, kompromissøgende brexit-linje, men vil gerne have valgkampen til at handle om andet end brexit.

Fortsættelsen af May
Fortsættelsen af May

Det mest oplagte bud på en mand, der vil føre samme kurs som Theresa May, er udenrigsminister Jeremy Hunt, der har fået øgenavnet ”Theresa in trousers” (Theresa i bukser, red.). Dog virker han hårdere end May, når det gælder ”no deal”. Kommer fra en privilegeret baggrund og er mangemillionær.

Vandremanden
Vandremanden

Rory Stewart er en anderledes politiker, der har skrevet bøger, været viceguvernør for to provinser i Irak og vandret alene i Afghanistan i en måned. Skuespilleren Brad Pitts selskab har købt filmrettighederne til hans historie. Har ført kampagne blandt alm. vælgere. Er fortaler for Mays brexit-aftale.

Mays gamle rival
Mays gamle rival

Andrea Leadsom var i 2016 den sidste kandidat tilbage mod Theresa May, men trak sig efter et uheldigt interview. Leadsom går ind for en »kontrolleret exit« fra EU, dvs. et ”no deal”-brexit, hvor man forlader EU til oktober, men forbereder sig i god tid for at undgå for mange problemer. Var indtil maj leder af Underhuset.

Opdateret 20. juni 2019. Tekst: Mads Bonde Broberg. Fotos: UK Parliament, Reuters, AFP, BBC

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.